Hlavní obsah

Za smrt sedmi Čechů nepadne obvinění

ŽILINA

Slovenští policisté vyšetřují sobotní ranní smrt sedmi českých turistů ve Spáleném žlebu v Západních Tatrách jako trestný čin ublížení na zdraví s následkem smrti. Obviněn ale zřejmě nikdo nebude. Turisty zasypala lavina, když bivakovali v místě, kde ji mohli čekat nejpravděpodobněji.

Článek

Podle zástupkyně mluvčího krajského ředitelství policie v Žilině Jany Balogové vyšetřovatel nevznese žádné obvinění, a to ani vůči jedinému členu skupiny, který neštěstí přežil. Ten zavolal pomoc, jak nejrychleji mohl.

Záchranáři z horské služby policii potvrdili, že smrtící lavina se na turisty sesunula samovolně. [celá zpráva] "Podle výpovědi jediného svědka, který neštěstí přežil, skupina turistů bivakovala na stejném místě ve Spáleném žlebu v Roháčích už druhou noc," řekla Balogová.

Turisté si počínali velmi neodpovědně. Věděli o lavinovém nebezpečí, přesto v místě, kde laviny mohou spadnout bivakovali a po příjezdu na místo se nespojili s horskou službou a neinformovali ji, co mají v plánu. Nikdo jim tedy nemohl říct o čtvrtém stupni nebezpečí lavin.

Podle člena horské služby šlo o tzv. tichou lavinu z prachového sněhu. Bivakující lidé ji tak mohli zaregistrovat až ve chvíli, kdy už bylo pozdě utíkat. příval sněhu je s sebou vzal asi půl kilometru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám