Hlavní obsah

Za devět dní se na Guantánamu pokusilo zabít 23 vězňů

WASHINGTON

Za devět dní se na kubánské základně Guantánamo pokusilo o sebevraždu třiadvacet zadržovaných osob. Smutný rekord zaznamenaly americké úřady od 18. do 26. srpna v roce 2003. Zpráva byla zveřejněna v úterý ve Washingtonu.

Foto: Kantors Creative Club

Mezinárodní soutěžní festival právě startuje.

Článek

Informace dále uvádějí, že nejvíce vězňů si sáhlo na život 22. srpna, a to deset osob. Pentagon události označil za "koordinovaný pokus narušit chod tábora". Doplnil, že nikomu ze sebevrahů se jejich záměr nezdařil.

Teorie spiknutí

Americká armáda definuje sebevraždu v případě zadržených jako případ, kdyby "zadržený po pokusu ublížit sám sobě bez pomoci strážce zemřel".

Tisková kategorie AP uvádí, že do této kategorie ze srpnových případů spadly jen dva incidenty. Zbylých jednadvacet se údajně dá označit jako za manifestační.

Sedm mužů, kteří se pokusili v srpnu 2003 zabít, bylo už propuštěno. Pentagon však odmítl sdělit jejich národnost. Uvedl jen, že jejich transport domu proběhl od srpna 2003 do září 2004.

Armáda mlčí

CNN poukazuje na skutečnost, že armáda přesná čísla o sebevraždách na Gunatánamu zamlčuje. Za rok 2004 si tam pokusilo vzít život 110 mužů; v roce 2003 dokonce 350.

"Když si pokusíte vzít jako vězeň život, je to jediný způsob, jak upozornit na to, že stále žijete," řekl k novým statistikám Alistair Hodgett, mluvčí organizace sledující dodržování lidských práv ve světě Amnesty International.

Na Guantánamu je nyní zadržováno zhruba 550 osob. Mnohé z nich pobývají na Kubě téměř tři roky. USA jim nepřiznaly práva válečných zajatců. Dosud nebyly ani zahájeny soudní procesy.

Návrat čtyř Britů

Do Velká Británie se mají dnes z Kuby vrátit poslední čtyři Britové. Na základně nedobrovolně pobývali téměř tři roky. Američané je vinili z udržování styků s teroristickou organizací al-Kajdá. Jejich propuštění předcházela společná dohoda obou zemí.

Británie dala za muže pocházející z Birminghamu a Londýna tzv. bezpečnostní záruky. Moazzam Begg, Martin Mubanga, Richard Belmar a Feroz Abbasi přiletí dnes na vojenské letiště v Northoltu.

USA propustily pět jiných Britů už minulý rok. Britská policie je záhy poté bez obvinění propustila.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám