Hlavní obsah

Za byt francouzského ministra platil stát 14 000 eur

PAŘÍŽ

V Francii propukl skandál okolo bytu ministra financí a hospodářství Hervé Gaymarda. Stát platil za dvoupodlažní byt o rozloze 600 metrů čtverečních v jedné z nejdražších částí Paříže měsíčně 14 000 eur (420 000 korun). Když byla tato informace zveřejněna ve středu v satirickém týdeníku Le Canard enchaîné, ministr se rozhodl odstěhovat.

Článek

"Jakmile jsem se ji (výši nájmu) dověděl, řekl jsem si, že tam nezůstanu," dodal ministr. Ve čtvrtek prohlásil, že při nastěhování neměl tušení o výši nájemného ve služebním bytě.

"Když jsem se nastěhoval, cenu toho bytu jsem neznal," odvětil Gaymard na dotaz svého předchůdce ve funkci ministra financí Dominika Strausse-Kahna: "Jak je možné, že jste se nastěhoval do toho bytu, aniž by vás napadlo, že z toho bude skandál?" Strauss-Kahn podotkl, že nájem z ministrova bytu tvoří desetinásobek minimální měsíční mzdy ve Francii.

Gaymard ve vládě premiéra Jeana- Pierra Raffarina hlásá omezování státních výdajů. Gaymard přiznal, že bylo jeho chybou, když svým úředníkům nezabránil, aby pro jeho rodinu našli luxusní byt za peníze daňových poplatníků. Velikost bytu je částečně vysvětlována velikostí Gaymardovy rodiny. Ministr má osm dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám