Hlavní obsah

Z Pásma Gazy odešlo přes Rafáh dalších 400 cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rafáh

Hraniční přechod Rafáh v úterý překročilo kolem 400 držitelů zahraničních pasů, kteří se tak dostali z Pásmy Gazy do Egypta. Je to nižší počet, než původně povolily palestinské úřady, které hovořily o 587 lidech. Podle webu Al-Ahrám se z Gazy dostali hlavně Egypťané.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Držitelé zahraničích pasů čekají na možnost odejít z Pásma Gazy přes přechod Rafáh do Egypta i několik dní (listopad 2023)

Článek

Na úterním seznamu, který Egyptu předaly palestinské úřady, byli kromě Egypťanů také lidé s pasy Spojených států, Španělska, Británie, Finska, Kazachstánu, Rumunska, Německa, Ruska, Švédska, Dánska a Severní Makedonie.

V pondělí Pásmo Gazy přes Rafáh opustil jeden nejmenovaný český občan a člen jeho rodiny. Lidí „s vazbou na Českou republiku“ zůstává podle pondělního prohlášení českého ministerstva zahraničí v Pásmu Gazy devět. Někteří z nich pravděpodobně nejsou v situaci, která by jim umožnila bezpečně cestovat k Rafáhu na jihu Pásma Gazy.

Foto: Hatem Ali, ČTK/AP

Palestinci v Rafáhu čekají na vydávané jídlo.

Egypt na počátku listopadu uvedl, že z Gazy by mělo odejít zhruba šest tisíc lidí se zahraničními pasy.

Al-Ahrám také připomíná, že v Pásmu Gazy je nyní 1,5 milionu vnitřně vysídlených lidí, kteří uposlechli varování izraelské armády a opustili sever palestinské enklávy i město Gaza a jeho okolí. Jejich počet podle webu představuje dvě třetiny obyvatel Pásma Gazy.

Mnozí z nich se snaží uchytit v zařízeních spravovaných OSN. I tam je ale situace velmi složitá, jsou tak přeplněné, že na jednu toaletu v průměru připadá 160 lidí.

Z Pásma Gazy evakuovali Čecha

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám