Hlavní obsah

Z největší aktivní sopky na světě se dere láva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po téměř čtyřiceti letech se v neděli k životu probudil největší aktivní vulkán světa. V sopce Mauna Loa na Havaji se vytvořily tři velké trhliny, ze kterých se vyvalila láva. Výbuch zatím neohrožuje místní obyvatele na životech.

Chrlící sopka Mauna Loa na HavajiVideo: Reuters

 
Článek

Sopka Mauna Loa vybuchla v  neděli pozdě večer havajského času (před 11. hodinou SEČ). Stalo se tak poprvé od roku 1984. Otevřely se v ní tři trhliny, které chrlí lávu - k nebi se vyvalila oblaka páry a kouře.

Geologická služba Spojených států odhaduje, že sopka chrlí až do výšky 200 metrů, většina z erupcí je však podle ní mnohem menší.

Láva proudí především na severozápad. Hmota, která vytéká ze dvou výše položených trhlin, se zastavila asi 18 kilometrů od hlavní silnice Saddle Road, která se nachází na úpatí severního úbočí. Američtí geologové varují, že se mohou otevřít další trhliny a lávové proudy mohou dotéct i do nižších míst.

Tlak v sopce Mauna Loa narůstal již několik let. Erupce, která v neděli rozzářila noční oblohu, byla vidět i ze 72 kilometrů vzdáleného města Kona na západním pobřeží ostrova.

V současné době nepředstavuje zatím pro obyvatele riziko, vědci ale uvedli, že vítr by mohl odvát sopečný plyn a jemný popel dolů po svahu a spolu s nimi i „vlasy bohyně Pele“ - jemné nitky sopečného magmatu, které vznikají při rychlém ochlazení lávy ve vzduchu. Tyto nitky mohou být velmi ostré a jsou nebezpečné pro kůži a oči.

Mauna Loa je jednou ze šesti aktivních sopek na Havajských ostrovech a je největší aktivní sopkou světa. Od roku 1843 vybuchla 33krát. Její poslední erupce v roce 1984 trvala 22 dní a lávové proudy při ní dotekly do vzdálenosti asi šesti a půl kilometru od města Hilo.

FOTO: Jedna z nejaktivnějších sopek světa přitahuje turisty

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám