Hlavní obsah

Wikileaks: Sony má napojení na zbrojaře

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sotva skandál kolem studia Sony poněkud utichl, když jej loni v listopadu hackeři kompromitovali krádeží korespondence bossů, nevítaná pozornost se vrátila. Portál WikiLeaks totiž ve čtvrtek na webu vystavil celý archív e-mailů a dokumentů společnosti.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Studio se ostře ohradilo, avšak šéf portálu Julian Assange ze svého azylu na ekvádorské ambasádě v Londýně to odmítl. „Archiv ukazuje vnitřní chod vlivné nadnárodní společnosti. Patří do veřejné domény a WikiLeaks se postará, aby tam zůstal,“ řekl.

Portál dodal, že ačkoli veřejnost zná Sony jako zdroj zábavy, „archív ukazuje, že v zákulisí jde o vlivnou korporaci s vazbami na Bílý dům, se schopností ovlivňovat zákony a politiku, napojenou na americký vojensko-průmyslový komplex“.

Listování archivem například ukazuje e-maily zaslané stoupenci prezidentské kandidatury Hillary Clintonové určené nyní už bývalé šéfce filmové sekce Sony Amy Pascalové, v nichž už loni v září řešili otázku sbírek na její budoucí kampaň.

Pascalová mezitím v únoru pod tlakem odstoupila. Proslula mimo jiné e-mailem, v němž napsala, že prezident Obama je jistě milovníkem filmů s černošskými hvězdami. V jiném nazvala herečku Angelinu Jolie „rozmazleným spratkem“ bez talentu.

Reklama

Související články

Hackeři si vzali po Sony na mušku celebrity

Hackeři spojovaní se severokorejským komunistickým režimem vyzradili telefonní čísla hollywoodských hvězd Brada Pitta, Julie Robertsové a Toma Hankse....

Výběr článků

Načítám