Hlavní obsah

WHO varuje před zápalem plic z Asie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANILA/HANOJ/HONGKONG/SINGAPUR

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před netypickou formou zápalu plic v Asii. Vydala proto varování před cestami do Hongkongu, Vietnamu a Singapuru, kde bylo v posledních dnech zjištěno na sto případů. Choroba, se kterou si vědci nevědí rady, se zřejmě objevila už i v Evropě.

Foto: Martina Žáčková

Baťův kanál ideálně spojil možnosti plavby s cyklistikou.

Článek

S podezřením na toto onemocnění byl dnes v Německu hospitalizován jistý singapurský lékař. Do nemocnice ve Frankfurtu nad Mohanem byl odvezen přímo z letadla, jímž letěl z New Yorku.

Krom toho kanadský tisk informoval, že v Torontu zemřely na stejný druh zápalu plic krátce po návratu z Hongkongu matka se synem a čtyři jejich příbuzní jsou hospitalizováni.

Specialisté WHO dorazili do Vietnamu

Testy v nejlepších laboratořích ve světě dosud nedokázaly odpovědět na otázku původu nemoci, která se z 90 procent omezuje na personál v nemocnicích v Hongkongu, Vietnamu a Singapuru.

"Je to zřejmě nový mikrob, který dosud tuto nemoc nezpůsoboval, anebo mutovaný mikrob," řekl lékař David Bell z regionálního centra WHO pro Asii a západní Tichomoří v Manile. Tým specialistů WHO přicestoval do Vietnamu v pátek, američtí experti dnes.

V Singapuru je virem nakaženo již 16 osob a v Hongkongu 47. V Hanoji je hospitalizováno 41 lidí, z toho dvě osoby jsou v kritickém stavu. Jedna osoba na tuto formu zápalu plic v Hongkongu zemřela. Tři osoby jsou nakaženy na Tchajwanu. Nemoc se projevuje vysokou horečkou provázenou bolestmi hlavy, kašlem a dýchacími obtížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám