Hlavní obsah

Washington hájí pověst údajného konfidenta Havany

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Washington ústy mluvčího ministerstva zahraničí odmítl tvrzení, že přední kubánský bojovník za lidská práva Elizardo Sánchez Santa Cruz-Pacheco je agentem kubánské tajné policie. Havana v úterý představila knihu "Chameleón", popisující Sáncheze jako dvojího agenta, pracujícího současně pro kubánskou tajnou policii a "nepřátelské" země.

Foto: Robert Rohál

Helena Vondráčková během svého zlínského koncertu.

Článek

"Jde o snahu (Kuby) rozdělit opozici," uvedl ve středu mluvčí Richard Boucher.

"Říkám vám, čelím tomuto režimu už 35 let a můj vlastní osud tyto lži vyvrací," reagoval na knihu Sánchez, který strávil v 80. letech osm a půl roku ve vězení. Nicméně přiznal, že kontakty se státní policií má. Letos na jaře při zatčení 75 disidentů "vyvázl" podle informací Práva jen díky tomu, že se série setkání se šéfem americké zájmové mise v Havaně nezúčastňoval.

Uznávaný bojovník za lidská práva

Autoři knihy na 65 stránkách přinášejí písemné i obrazové doklady o Sánchezově spolupráci s tajnou policií, datující se údajně od roku 1997, mimo jiné fotografii tajné ceremonie, kdy mu bylo bezpečnostními orgány uděleno Uznání za příkladnou spolupráci. Na druhé straně přináší informace např. o tom, že loni a letos přijal od vlád a institucí USA, Norska a dalších zemí celkem asi čtvrt miliónu dolarů, svým spolupracovníkům z opozice však měl za jejich činnost platit jen "úsměvný dolar denně".

Jako zakladatel sice nepovolené, ale dosud tolerované Kubánské komise pro národní usmíření Sánchez patří k mezinárodně respektovaným demokratickým osobnostem ostrova a často cestuje do zahraničí. Byl mimo jiné několikrát v Praze, kde ho přijal i někdejší prezident Václav Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám