Hlavní obsah

Washington: bin Ládin žije v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejhledanější terorista na světě je podle Spojených států stále naživu. Protiteroristický odborník Henry Crumpton z washingtonského ministerstva zahraničí prohlásil, že se Usáma bin Ládin pravděpodobně skrývá někde v pohraniční oblasti Pákistánu.

Článek

Crumpton jako místo bin Ládinova pobytu označil pákistánskou pohraniční oblast, kam směřoval nedávný americký nálet. Ten byl namířen proti jeho pobočníkovi Ajmánu Zavahrímu. Místo něj ovšem pravděpodobně umírali pouze civilisté. Akce vyvolala vlnu protiamerického odporu. [celá zpráva]

Bin Ládin o sobě nedává vědět od prosince 2004. Jde o nejdelší období bez jeho vystoupení od atentátů z 11. září 2001. Americký ministr obrany Donald Rumsfeld nedávno usoudil, že to nejspíš svědčí o tom, že pro velitele al-Kajdá je stále těžší se ukrývat a raději se neukazuje.

Al-Kajdá chce útočit i na Evropu

"Pracujeme s tím, že Usáma bin Ládin je stále naživu. Nemáme žádnou informaci od tajných služeb nebo důkaz, že by byl zabit, nebo zraněn," uvedl Crumpton. Zároveň vyjádřil přesvědčení, že americké síly jednou bin Ládina i jeho pobočníka Ajmána Zavahrího dopadnou.

Při náletu v noci na sobotu na pákistánskou vesnici Damadola, kde se měl Zavahrí podle USA nacházet, zahynulo nejméně 18 osob. USA útok obhajují tím, že al-Kajdá a s ní propojené skupiny stále neztratily chuť Spojené státy napadnout. Podle Crumptona nejsou USA jediným cílem. Skupina prý i nadále usiluje o atentáty ve Velké Británii a zbytku Evropy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám