Hlavní obsah

Vyšetřovatelé v kauze Nižňanský vyslýchají svědky na Slovensku

Právo, ivi (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Proces s údajným válečným zločincem Ladislavem Nižňanským se v těchto dnech přesunul z Německa na Slovensko. Jak v úterý informovala Slovenská televize (STV), soudci, prokurátor a obhájci přicestovali z Mnichova do SR, aby vyslechli další svědky. Na všechny informace o průběhu výslechů je uvaleno přísné embargo.

Článek

Podle STV by měl německý tým na Slovensku vyslechnout minimálně čtyři svědky, kteří se nemohli ze zdravotních důvodů zúčastnit procesu s Nižňanským přímo v Mnichově.

Mezi svědky jsou také bývalí členové jednotky Edelweiss, která se podílela na vyvraždění obyvatel slovenských obcí Ostrý Grúň a Kľak v průběhu druhé světové války.

Bolavé vzpomínky

Téměř všem svědkům je přes 80 let a nechtějí se ve vzpomínkách vracet do válečných let. Vyšetřovatelé je údajně jen těžko přesvědčují.

Dějištěm prvního výslechů v SR byl v pondělí Okresní soud v západoslovenském městě Senica. Identitu svědka se STV nepodařilo zjistit. Údajně byl ale členem jednotky Edelweiss, jejíž slovenské části velel Nižňanský. Výslech trval šest hodin.

Další neveřejný výslech se uskutečnil v budově Okresního soudu v Banské Bystrici. Trval několik hodin. "Německá strana u nás nemůže konat samostatně, proto nám zaslala otázky, které jsem položil svědkovi. Další otázky doplňovali němečtí soudci v průběhu výslechu. Svědek vzhledem ke svému věku neměl dost sil cestovat do Mnichova," uvedl po výslechu soudce okresního soudu.

Podle agentury TASR měl být vyslechnutý 80letý muž ze středního Slovenska, údajně bývalý příslušník jednotky Edelweiss.

Vraždy žen a dětí

Jednotka v roce 1945 zavraždila 150 obyvatel obcí Ostrý Grúň a Kľak. Vyšetřovatelé se pokoušejí zjistit, jakou roli hrál Nižňanský při masakru  nevinných mužů, žen i dětí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám