Hlavní obsah

Výmarská trojka hledala harmonii po válce v Iráku

DPA, ČTK, Jan Kovařík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VRATISLAV

Státy Výmarské trojky - SRN, Francie a Polsko - hledaly v polské Vratislavi vzájemnou harmonii, která byla silně narušena válkou v Iráku, při níž se na stranu USA postavila Varšava, zatímco Berlín a Paříž byly ostře proti. Trojka se dohodla na pravidelných konzultacích v otázkách evropské obrany a bezpečnosti.

Foto: Vratislav Konečný

Krompach s Hvozdem v pozadí

Článek

Dohoda vyplývá ze společného komuniké, které podepsali francouzský prezident Jacques Chirac, německý kancléř Gerhard Schröder a polský prezident Aleksander Kwaśniewski. "Rámec dialogu a spolupráce mezi třemi rovnoprávnými partnery z Výmarského trojuhelníku by se měl stát silou pro iniciativu a návrhy ve prospěch rozšířené Evropské unie," konstatuje se v dokumentu. Trojice politiků poukázala také na perspektivy posílení partnerských vztahů s Ruskem a s novými sousedy rozšířené Evropské unie, zejména s Ukrajinou.

Kwasniewski, Chirac a Schröder se téměř dvě hodiny radili nejen o rozšíření Evropské unie a bezpečnosti evropského regionu, ale také o rozporech mezi členskými a kandidátskými zeměmi kvůli zásahu USA v Iráku. Polský hostitel varoval již před setkáním, aby se od Vratislavi "neočekávalo příliš mnoho" a k Iráku poznamenal, že "Polsko mělo právo na postoj, který zaujalo".

"Na takových summitech se dochází k porozumění, ale k žádným zásadním rozhodnutím," napsaly polské noviny "Gazeta Wyborcza" a diplomaté všech tří zemí se shodli, že cílem je především posílení spolupráce trojky. Bývalý polský premiér Tadeusz Mazowiecki v témže deníku varoval před zapojením Polska do správy Iráku bez mandátu OSN a před "vazalskou věrností" Spojeným státům. Polsko by podle něj mělo využít svých dobrých styků s USA k tomu, aby byl pro správu Iráku dán mezinárodní mandát - ať už OSN nebo NATO. "Měli bychom být v Americe mluvčím Evropy," soudil Mazowiecki.

Reklama

Výběr článků

Načítám