Hlavní obsah

Výbuch před domem kyperskotureckého premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NIKÓSIE

Před domem premiéra Severokyperské turecké republiky Mehmeta Ali Talata explodovala v noci ze středy na čtvrtek malá nálož. Výbuch, ke kterému došlo jen několik hodin před zahájením rozhovorů o opětovném sjednocení ostrova, rozbil pouze okenní tabulky a strhal listí ze stromů.

Foto: Helena Kulhánková

ilustrační foto

Článek

Na Kypru před začátkem rozhovorů, které mají vést ke sjednocení země do 1. května, kdy Kypr vstoupí do Evropské unie,  zazněly obavy, že se je extremisté budou snažit násilím narušit.

Mehmet Ali Talat ovšem hned po útoku prohlásil, že je třeba, aby jednání začala. Podobně reagoval kyperskořecký prezident Tasos Papadopulos, který se setká s kyperskotureckým prezidentem Raufem Denktašem."Z této cesty není návratu," řekl Papadopulos novinářům jen několik okamžiků po výbuchu. "Jsou možná lidé, které znepokojuje, že se obě komunity sbližují, takovéto činy nás ale od této cesty neodvrátí."

Kypr je od turecké invaze v roce 1974 rozdělen na severní tureckou a jižní řeckou část. Kdyby jednání o plánu OSN nevedla k závěru, do EU by vstoupila jen mezinárodně uznávaná řecká Kyperská republika. Severokyperskou republiku uznává jedině Ankara.

Pokud budou rozhovory úspěšné, což analytici předpokládají, mělo by se 21. dubna o sjednocení hlasovat v referendu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám