Hlavní obsah

Vůdce iráckých šíitů Sadr je prý zraněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Duchovní vůdce iráckých šíitů Muktada Sadr byl při čtvrtečním útoku Američanů na svaté město Nadžaf zraněn. Sdělili to v pátek jeho mluvčí, ale neuvedli, jak vážné je Sadrovo zranění. Údajně byl převezen do nemocnice. Iráčané unesli v Basře britského novináře a za jeho výměnu žádají okamžité ukonční ofenzívy v Nadžafu.

Foto: magistrat F-M

jesle

Článek

"Sajjíd Muktada byl zraněn při americkém bombardování. Má tři zranění. Nevíme přesně, v jakém je stavu ani kam byl odvezen," řekl jeden z mluvčích.

Sadr měl být podle pozdějších informací zraněn na hrudi a dvakrát na noze úlomky vybuchlého granátu, když se sešel se svými bojovníky. Tvrdilo to dnes alespoň několik Sadrových mluvčích s tím, že klerikův stav je stabilní. Duchovní později svým spolubojovníkům údajně vzkázal, že si mají přes jeho zranění udržet chladnou hlavu. Podle jiných zdrojů je opět vyzval k pokračování ve svaté válce. Oficiální představitelé státu jeho zranění popírají.

V Nadžafu dopoledne utichly zbraně, aby mohlo pokračovat jednání mezi zástupci vlády a šíitských povstalců o vyklizení místních svatyní.

Američané ve čtvrtek večer přepadli Sadrův dům, ale nenašli ho tam. Sadr, který je rozhodným odpůrcem přítomnosti cizích vojsk v zemi, se většinou zdržuje v nedaleké mešitě. V minulých dnech vyzval své stoupence, aby v případě, že bude zabit nebo zatčen, pokračovali v boji.

Konec útoku výměnou za britského novináře

V reakci na týdenní boje v Nadžafu iráčtí ozbrojenci unesli v Basře na jihu země britského novináře. Pohrozili, že ho zabijí, pokud americké jednotky do 24 hodin neukončí ofenzívu.

Agentura AFP s odvoláním na očitého svědka uvádí, že novináře z místního hotelu Al-Dijáfa odvedla skupina asi 20 únosců, z nichž někteří měli na sobě policejní uniformy. Na recepci nejprve prohlédli knihu hostů a vyplísnili recepčního, že v hotelu jsou ubytováni cizinci. Pak šli nahoru, zazněly dva výstřely a poté odvedli krvácejícího novináře na neznámé místo.

O několik hodin později se objevila videokazeta, na níž maskovaní muži stojí za zajatcem a vyhlašují ultimátum.

Bilance týdenních bojů není jasná. Americké zdroje hovoří o skoro 400 obětech na irácké straně, což milice dosud popíraly. Novináři ve čtvrtek viděli v opuštěných domech ve středu Nadžafu údajně desítky těl mrtvých bojovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám