Hlavní obsah

Velký obrat: Hazardní gigant se po sebevraždě mladého muže tučné pokutě nevyhne

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zveřejnění případu sebevraždy pětadvacetiletého Brita Chrise Bruneyho vyvolalo velkou vlnu pozdvižení. Společnost Playtech, která je osočována z podílu viny na sebevraždě Bruneyho, zaplatí nakonec 3,5 milionu liber (105 milionů korun) Britské komisi pro hazardní hry. Pozůstalé rodině se navíc osobně omluví.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu jako první informoval britský Daily Mail, a ačkoliv Playtech zpočátku odmítal vinu na úmrtí Bruneyho, nakonec Britské komisi pro hazardní hry zaplatí částku, která přesáhne v přepočtu 100 milionů korun.

Bruney spáchal sebevraždu v roce 2017 poté, co prohrál zhruba 150 tisíc liber (4,5 milionu korun) u dnes již neexistující sázkové kanceláře Winner, jejíž provozovatelem byl právě Playtech. Během posledních dní, kdy byl Bruney naživu, sázková kancelář odměňovala svého „VIP člena” bonusy ve výši stovek liber a povolila mu sázet vyšší částky, než jaké byly stanovené limity.

Původní příběh sebevraždy mladého muže čtěte zde:

Sázkař prohrál během pár dní miliony a zabil se, rodina nic nedostala

Zahraniční

Britská komise pro hazardní hry (Gambling Commission) po prošetření případu uvedla, že společnost Winner pochybila, když si neověřila, zda si Bruney může dovolit prohrát tak vysokou částku, ani jak prožívá pocity z prohraných peněz a strávený čas hazardem, jak to britský zákon o hazardu vyžaduje.

Playtech však odmítal pokutu zaplatit, argumentoval především tím, že společnost Winner zanikla. Po velkém tlaku zejména ze strany médií však ve čtvrtek firma otočila a rozhodla se částku Britské komisi pro hazardní hry zaplatit. Ředitelka společnosti Claire Milneová připojí rovněž osobní omluvu pozůstalé rodině Bruneyho.

„Závěry vyšetřování nereflektují současný stav firmy. Přestože jsme od té doby provedly řadu pozitivních změn, cítíme zodpovědnost se podílet na této historické chybě. Chceme tím dát okolí najevo, jaká jsme dnes firma a kým chceme nadále být,” uvedla Milneová, která se navíc osobně omluví pozůstalé rodině.

Jak frustrace ovlivňuje hazardní hráče

Muži

Poslanci rozhodnutí kvitují

Takový krok ocenili rovněž britští poslanci, ke kterým se případ dostal. „Je to velké vítězství. Pochopitelně to rodině zesnulého bližního nevrátí, ale je důležité, že si hazardní společnost uvědomila utrpení, na kterém se podílela. Cesta ke spravedlnosti by však neměla být tak dlouhá a složitá,” uvedla poslankyně Carolyn Harrisová, členka Labouristů.

„Bylo by neakceptovatelné, aby Playtech využil mezery v zákoně. Jsem rád, že se zachovali citlivě,” uvedl poslanec Richard Holden, člen Konzervativní strany a parlamentní skupiny zabývající se hazardem.

Zda se však Playtech rozhodne odškodnit finančně také pozůstalou rodinu, odmítla společnost specifikovat. „Budeme diskutovat o dalších krocích,” nevyloučila však kompenzaci, byť jen části ze 119 tisíc liber (3,5 milionu korun), které Bruney prohrál v průběhu posledních dní života.

Reklama

Výběr článků

Načítám