Hlavní obsah

Vědci nevědí, kam dopadne italská družice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Itálie rozeslala varování 39 zemím, že na jejich území může dopadnout italský satelit BeppoSAX. Před rokem z provozu vyřazený satelit by měl na povrch planety dopadnout do dvou dnů. Vědci ale nevědí, kam to bude.

Foto: Adam Klofáč

Ferarri F430

Článek

Družice vážící 1400 kilogramů by měla spadnout mezi 19:10 SELČ 29. dubna a 14:03 SELČ 30. dubna, a to někde v rovníkovém pásmu zahrnujícím především území Brazílie, Kolumbie, Indonésie, Malajsie a Konga.

Italská vesmírná agentura (ISA), která družici provozovala, nicméně předpokládá, že trosky tělesa by měly nejspíš skončit někde ve vodách oceánu.

Italové připraveni vyrazit na místo dopadu

BeppoSAX se má již v atmosféře kontrolovaně roztříštit zhruba na 140 menších částí, na zemský povrch se má dostat jen zbytek o hmotnosti asi 700 kilogramů. Právě tato část znamená pro uvedené pásmo případné nebezpečí. Předem však není podle vědců možné odhadnout, o jak velké nebezpečí by mohlo jít.

"Přijali jsme naprosto bezprecedentní opatření, a to i ve světovém měřítku, abychom sebe i jmenované země připravili na tento jev," řekl na tiskové konferenci v Římě představitel ISA Vincenzo Spaziante.

Pohonná hmota, která satelit poháněla, byla zcela spotřebována, ujistili italští inženýři. Spaziante zdůraznil, že ISA neustále sleduje letovou dráhu družice a je připravena vyslat do konkrétní země experty civilní ochrany, pokud to bude nezbytné.

Brazílie již minulý týden oznámila, že družice by mohla skončit v amazonském deštném pralese - podle Italů to je však velmi předčasné tvrzení. Spaziante upozornil, že mezinárodní společenství by mělo vytvořit stálou instituci, která by se zabývala nekontrolovanými návraty satelitů na Zemi.

BeppoSAX byl vyslán do vesmíru v roce 1996 s úkolem monitorovat vesmírnou radiaci. Zatím poslední nekontrolovaný pád družice se odehrál v lednu loňského roku, kdy americký satelit o hmotnosti 3200 kilogramů spadl na území centrální části Egypta.

O rok dříve se podařilo řízeně dostat do vod Tichého oceánu ruskou vesmírnou stanici Mir, která sloužila 15 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám