Hlavní obsah

Vědci mohli v planetární mlhovině pozorovat konec světa

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Mezinárodní tým vědců mohl prostřednictvím Spitzerova vesmírného dalekohledu zahlédnout osud naší sluneční soustavy. Zjistil totiž, že mlhovina bílých trpaslíků, objektů vzniklých zhroucením hvězdy, obsahuje stejné částice jako planetky a planety s kamenitým povrchem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Částice tedy mohou být pozůstatky zaniklých planet podobných Zemi. Podle Jaye Farihiho z univerzity v Leicesteru měla až tři procenta bílých trpaslíků svůj vlastní solární systém, uvedl britský list The Times.

„Umírající hvězda“ se nejprve nadme a stane tzv. rudým obrem. Postupným spalováním odhodí své vnější vrstvy a zůstane jen planetární mlhovina bílý trpaslík. S pomocí Spitzerova dalekohledu vědci v NASA zjistili, že některé mlhoviny obsahovaly částice prachu, což naznačuje, že mohly dříve být planetami podobnými Zemi.

„Co jsme viděli, mohl být možný osud naší sluneční soustavy. Spousta z těch, které studujeme, jsou podobné naší. Je možnost, že v některých byl jednou život,“ řekl Farihi.

Planetě Zemi zatím tento druh zániku nehrozí, protože podle současných odhadů se Slunce zhroutí až za pět miliard let.

Reklama

Výběr článků

Načítám