Hlavní obsah

Varování před ničivou tsunami selhalo až v koncovce

Sulawesi

Systém varování obyvatel před vlnami tsunami na indonéském ostrově Sulawesi selhal „v cílové rovince“, protože k lidem nakonec nedorazila informace, že vlny dosahují výše až šesti metrů. Televizi RTL to v úterý řekl Jörn Lauterjung, ředitel Geologického výzkumného centra se sídlem v německé Postupimi, které systém varování používaný v Indonésii vyvinulo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Město Palu je po zemětřesení v troskáchVideo: Reuters

 
Článek

„Problémem byla komunikace mezi místními úřady a lidmi třeba přímo na plážích,“ dodal. „Pokud se podíváte na celý varovný řetězec od vytvoření varovného signálu až po cílovou rovinku, jak tomu říkáme, tedy až k místní ohrožené populaci, tak koncovka se nepodařila. Nefungovaly sirény a lidi nevarovaly ani amplióny z policejních vozidel,“ upozornil.

Počet mrtvých mezitím stoupl na více než 1400 lidí, informoval ve středu mluvčí indonéského úřadu pro řešení katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Foto: Antara Foto, Reuters

Indonéský voják přenáší na letištii v Palu starou ženu evakuovanou po zemětřesení a tsunami v této oblasti

Záchranáři v úterý v centrální části Sulawesi vyprostili desítky těl studentů zpod sutin katolického kostela, jejž pohřbil sesuv půdy. „Našlo se 34 těl,“ upřesnila mluvčí Indonéského červeného kříže. Celkem se původně pohřešovalo bezmála 90 studentů, kteří se účastnili tábora při kostele Jonooge, napsal list The South China Morning Post.

Česko pomůže

ČR pošle Indonésii deset miliónů korun přes humanitární organizace, jako je Červený kříž, které mají pracovníky v místě a práce koordinují s místními úřady.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Moment, kdy vlna tsunami zasáhla indonéské město PaluVideo: Reuters

Český občan, který byl přímo zasažen vlnou tsunami a nacházel se v postižené oblasti, je v pořádku a byl letecky evakuován do města Makasaru mimo oblast zasaženou tsunami. Právu to sdělila Michaela Lagronová, mluvčí ministerstva zahraničí.

Reklama

Výběr článků

Načítám