Hlavní obsah

Vandalové poničili hrob izraelského expremiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Neznámí vandalové poničili hrob bývalého izraelského prezidenta Jicchaka Rabina a jeho ženy Leah na Národním hřbitově v Jeruzalémě. Oznámila to v pondělí policie s tím, že pachatelé nastříkali na kamennou desku několik hanlivých vzkazů v hebrejštině, mj. vražedný pes.

Článek

Rabin byl zastřelen v roce 1995 pravicovým židovským radikálem. Je považován za jednu z vůdčích osobností, která v 90. letech stála za uklidněním vztahů mezi Izraelem a Palestinci. [celá zpráva

Minulý týden neznámí vandalové poničili na hřbitově i hroby Theodora Herzla, zakladatele politického sionismu - a prvního izraelského premiéra Davida Bena Guriona.

Poškozeny byly také kamenné desky na místě, kde našlo poslední spočinutí dvanáct vojáků. Pachatelé na kameny nastříkali nacistické symboly.

Incidenty vyšetřuje speciální tým kriminalistů z Jeruzaléma. Podle některých zpráv má policie záběry vandalů. Na hřbitově jsou totiž umístěny kamery.

Obavy o Šarona

Vandalismus na hřbitově s sebou přináší i vážné znepokojení o bezpečnost premiéra Ariela Šarona. I on nyní z pohledu pravicových radikálů Palestincům vyklízením židovských osad na západním břehu Jordánu ustupuje.

Izraelská média spekulují, zda je jeho ochrana dostatečná. Obávají se, že by stávajícího předsedu vlády mohl potkat stejný osud jako Rabina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám