Hlavní obsah

V televizi mluvil druhý muž al-Kajdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Hlas na pásku, který byl odvysílán v neděli dubajskou televizní stanicí al-Arabíja, by podle odborníků ze CIA skutečně mohl patřit Ajmánovi Zavahrímu, jenž je mužem číslo dvě v teroristické organizaci al-Kajdá. Oznámila to v noci na dnešek agentura Reuters.

Foto: Martin Tlustý

Mladým adoscelentům nedalo točidlo zřejmě zapomenout na nedávno uplynulé dětství.

Článek

"Ačkoliv to nelze stanovit s absolutní jistotou, CIA po technické analýze pásku odvysílaného 3. srpna stanovila, že je to pravděpodobně hlas Ajmána Zavahrího. Datum nahrávky nemůže být určeno," prohlásil nejmenovaný pracovník CIA.

CIA: hlavní muži al-Kajdá žijí

Americká rozvědka se domnívá, že Zavahrí a vůdce al-Kajdá Usáma bin Ládin jsou naživu a skrývají se v pohraniční oblasti mezi Afghánistánem a Pákistánem. Bin Ládinovi se stále daří unikat, a to i přes nabídku 25 miliónů dolarů odměny tomu, kdo poskytne informaci vedoucí k jeho dopadení.

Hlas na nahrávce varuje Spojené státy, že draze zaplatí, jestliže bude ublíženo kterémukoli z mužů zadržovaných na vojenské základně Guantánamo na Kubě. "Amerika oznámila, že začne stavět před válečné soudy muslimské vězně z Guantánama a mohla by je odsoudit k smrti. ...Přísahám ve jménu Boha, že křižácká Amerika zaplatí draze za jakékoliv škody, které způsobí muslimským zadržovaným..," řekl hlas na pásku.

Jen mávání praporem?

Podle některých představitelů odvysílání nahrávky mělo jenom ukázat členům al-Kajdá, že jejich vůdcové jsou stále naživu, v pohotovosti a hrozí Spojeným státům. Prostě ujistit, že "vaše vedení je stále tady, stále připravené a nadále odhodlané bojovat. Je to prostě mávání vlajkou," poznamenal jeden z představitelů CIA.

Reklama

Související články

Al-Kajdá údajně opět pohrozila Američanům

Na zvukovém záznamu, který v neděli vysílala arabská televize Al-Arabíja, údajně varoval vysoce postavený člen teroristické organizace al-Kajdá Ajmán Zaváhrí...

Výběr článků

Načítám