Hlavní obsah

V Rumunsku po záplavách klesá voda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUKUREŠŤ

Záplavy v Rumunsku si již vyžádaly sedmnáct obětí, jedna osoba se i nadále pohřešuje. Situaci v zemi se ale začala pomalu zlepšovat a voda pozvolna opadává. Nejvíce byl postižen východ země.

Článek

Přírodní katastrofa v Rumunsku je označována za nejhorší za posledních třicet let. Bilance mrtvých se zřejmě ještě navýší, upozornil rumunský premiér Calin Tariceanu.

"Mnozí lidé, hlavně starší, totiž odmítli při povodňové vlně opustit své domovy," sdělil Tariceanu po schůzi krizového štábu. Až voda ustoupí, je podle něj pravděpodobné, že se najdou i další těla.

Evropská komise podle premiéra již Rumunsku nabídla finanční pomoc. Škody ale zatím nebyly vyčísleny ani přibližně. Média přitom spekulují, že by se mohly vyšplhat až na miliardy eur.

Konta pomoci

Humanitární organizace zřizují konta na pomoc obětem záplav v Rumunsku:

  • Společnost ADRA

číslo účtu: 211 211 211/0300, variabilní symbol: 888

  • Česká katolická charita

číslo účtu: 369-369369369/0800, variabilní symbol 101 - Rumunsko

Záplavy nejvíce postihly východ země, tamní župy Bacau, Braila, Galatsi a Vrancea byly evakuovány. Voda strhla asi pět set domů, deset tisíc dalších poničila. Poškozena byla také stovka mostů a desítky kilometrů silnic a železnic. V některých lokalitách byl přerušen elektrický proud.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám