Hlavní obsah

V Nizozemsku mají marihuanu na lékařský předpis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG/PRAHA

Nizozemsko je od tohoto týdne vůbec první zemí na světě, kde se bude prodávat v lékárnách marihuana jako lék na lékařský předpis. Oznámil to v Haagu mluvčí ministerstva zdravotnictví. Podle tiskového odboru českého ministerstva zdravotnictví se o takovémto kroku v České republice narozdíl od některých evropských zemí naprosto neuvažuje.

Foto: Miroslav Škampa

Renesanční rakev a víko dětské rakve

Článek

Nizozemský Úřad pro lékařské používání konopí (BMC), který je zvláštním útvarem ministerstva zdravotnictví, začal dodávat drogu lékárnám a ty by ji podle mluvčího mohly prodávat od úterý nebo od středy.

Marihuaně se připisuje blahodárný účinek na některé vedlejší projevy chemoterapie nebo radioterapie, které se používají při léčbě rakoviny, v případech nechutenství u nemocných AIDS nebo strnulosti u postižených roztroušenou sklerózou. "Nejsou žádné vědecké důkazy o tom, že to funguje. Avšak opakované užívání prokazuje, že takovýto účinek existuje," podotkl mluvčí. Někteří lékaři však tvrdí, že marihuana zvyšuje riziko vzniku depresí a schizofrenie.

V Česku v žádném případě

Jak sdělila pracovnice tiskového odboru českého ministerstva zdravotnictví, ČR o prodeji marihuany na lékařský předpis neuvažuje v žádném případě a Praha čeká v této věci na stanovisko příslušných orgánů OSN. Marihuana tedy nadále patří v ČR do skupiny nepovolených drog.

Podle tohoto ministerského zdroje Nizozemsko v podstatě OSN obchází, přestože k lékařskému předpisu musí pacient v lékárně předložit i lékařský doprovodný protokol, který upřesňuje, k čemu má lék sloužit (rakovina, AIDS, neurologické problémy atd.).

Nizozemské ministerstvo zdravotnictví zjistilo, že až sedm tisíc Nizozemců si kvůli svým zdravotním problémům opatřuje marihuanu v takzvaných coffe shopech. Úřad má za to, že čistší drogu si na předpis v lékárnách bude kupovat až dvojnásobný počet lidí.

"Je to historický krok. Je jedinečné, že jsme ji (marihuanu) učinili dostupnou na předpis pouze v lékárnách," prohlásil šéf BMC Willem Scholten. BMC zkoumal účinky užívání marihuany na nemocné po dva roky. V lékárnách budou dva druhy této drogy - první za 40 eur za pět gramů a druhý za padesát až pětapadesát eur.

Čínská medicína zná marihuanu už tisíce let

Doporučuje se, aby pacienti užívali marihuanu ve formě čaje nebo spreje. Povolení pěstovat v takřka laboratorních podmínkách rostliny, z nichž se droga získává, dostaly dvě společnosti. Své produkty budou prodávat ministerstvu zdravotnictví, které bude mít na starosti balení a distribuci lékárnám.

Nizozemsko, kde stát reguluje prostituci a prodej marihuany v coffe shopech, je známo svým průkopnictvím na poli sociálních reforem. Bylo vůbec první zemí na světě, kde byla legalizována eutanazie. Kromě lékáren bude moci marihuanu vydávat pacientům 80 nemocnic a 400 lékařů.

Konopí má velmi dlouhou historii použití v lékařství. V čínské medicíně bylo známo jako prostředek pro úlevu už před 5000 roky a například britská královna Viktorie přiznala, že tinkturou z něho si pomáhala při menstruačních bolestech.

Podle agentur zvažuje obdobný krok jako Nizozemsko i Británie.

Reklama

Související články

Mareš: marihuana je méně nebezpečnou drogou

Místopředseda vlády Petr Mareš (US-DEU) pokračuje i po hlasité mediální námitce šéfa národní protidrogové centrály Jiřího Komorouse ve své snaze změnit přístup...

Výběr článků

Načítám