Hlavní obsah

V Německu zemřel nejznámější a nejdrzejší nezaměstnaný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Německu zemřel ve věku 67 let nejznámější a podle médií také nejdrzejší nezaměstnaný. Hamburský rodák Arno Dübel prakticky celý život nepracoval a byl na to i náležitě hrdý, když razil heslo „Kdo pracuje, je přece blb“.

Foto: Profimedia.cz

Arno Dübel v roce 2010

Článek

Podle deníku Hamburger Morgenpost byl Dübel nezaměstnaný od doby, kdy v polovině 70. let minulého století nedokončil učňovskou školu. Učil se na malíře. „Po dvou letech jsem toho nechal. Už mne to nebavilo,“ odůvodnil přerušení studia.

Byl prý ale dost chytrý na to, aby si dokázal zajistit živobytí na účet státu. Umně se proplétal nástrahami a podmínkami sociálního systému tak, aby nabízenou práci nemusel přijmout, ale současně získal sociální dávky.

„Nechci brát nikomu práci. Vždy se proto stavím na konec fronty, ale na úplný konec fronty,“ zněl jeden z jeho receptů. Deník Bild jej i proto označil za „nejdrzejšího nezaměstnaného“ ve Spolkové republice.

„Chytřejší to vzdá“

Dübel svého času docílil pochybnou slávu, když si jej televizní moderátoři zvali do svých talkshow. Zkoušel to také jako zpěvák – v roce 2010 vyrukoval na scénu se songem s výmluvným názvem „Chytřejší to vzdá“.

Ten mu ale úspěch nepřinesl a při prvním živém vystoupení jej diváci vypískali a polili vodou. Nevzdal to a o rok později přišel s písní „Jsem přece milý“, která mu kupodivu vynesla místo v první stovce nejpopulárnějších šlágrů. Velké peníze tím ale nevydělal.

Nakonec se objevil jistý manažer, který sliboval, že udělá z Dübela filmovou hvězdu. Ani to neklaplo, a tak se Arno uchýlil do domova důchodců, kde opět žil za peníze daňových poplatníků a kde také zemřel. Od roku 1986 trpěl jistou plicní chorobou, která se stala chronickou. Zda byla příčinou jeho úmrtí není ale jasné.

Masová nezaměstnanost nehrozí. Ekonom mírní emoce ohledně umělé inteligence

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám