Hlavní obsah

V Namibii jsme spáchali genocidu, přiznalo poprvé Německo

Právo, zdf

Německo v pátek poprvé oficiálně uznalo, že během koloniální nadvlády v Namibii spáchalo na tamním obyvatelstvu genocidu.

Foto: Profimedia.cz

Německý ministr zahraničí Heiko Mass

Článek

„Nyní budeme o těchto událostech mluvit jako o dnešních událostech: a to je genocida,“ řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas, který současně tomuto africkému státu přislíbil finanční pomoc v hodnotě jedné miliardy eur (25,44 mld. korun) na humanitární projekty.

Genocida Namibie, v letech 1884 až 1915 německé kolonie s názvem Německá jihozápadní Afrika, se odehrála v letech 1904 až 1908, kdy se tamní Hererové a Namové vzbouřili proti nadvládě Němců, kteří zabavili jejich půdu a dobytek.

Biden: Osmanští Turci se na arménském národu dopustili genocidy

Amerika

V říjnu 1904 vydal německý generál Lothar von Trotha rozkaz k jejich vyvraždění. Ve snaze ušetřit munici odvedli vojáci desetitisíce mužů, žen a dětí do pouště, aby tam zemřeli, zatímco jiní našli smrt v koncentračních táborech.

Německý krok vyniká v kontrastu vůči chování Turecka, které důsledně odmítá označování masakrů arménského obyvatelstva, jejich systematické vraždění a deportace osmanskými Turky jako genocidu. Joe Biden v dubnu jako první americký prezident v historii navzdory tureckému tlaku arménskou genocidu uznal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám