Hlavní obsah

V Moskvě zadrželi dva spolupracovníky Svobodné Evropy. Ptali se lidí v ulicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

V Moskvě v pondělí policie zadržela dva externí spolupracovníky stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda Jurije Lebeděva a Jelizavetu Movčanovou. Žurnalisté byli zadrženi během práce, když pokládali lidem na ulici otázky, informovala stanice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Policii zavolal jeden z lidí, kterého novináři na ulici oslovili. Podle prvních informací policejní příslušníci novináře zadrželi s odůvodněním, že je potřeba prověřit jejich totožnost. Za dvojicí se na oddělení vydal advokát, který dostal od jednoho z tamních pracovníků informaci, že se policie chystá oba novináře po výslechu propustit.

V posledních měsících ruská policie opakovaně zadržovala externí spolupracovníky stanice, čímž jim bránila v novinářské práci, uvedla také stanice. Ruské úřady se od vpádu na Ukrajinu letos v únoru snaží převzít nad médii v zemi absolutní kontrolu například tím, že blokují weby nezávislých médií nebo stíhají novináře. Jde o cenzuru nevídanou od dob Sovětského svazu, uvedla v letošní analýze svobody tisku na světě organizace Reportéři bez hranic.

Cenzura v Rusku přitvrzuje. Úřady zablokovaly The Moscow Times i stanici RFI

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám