Hlavní obsah

V Maďarsku propustí téměř sedm tisíc státních úředníků

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstva a další státní instituce začaly v Maďarsku propouštět úředníky. Podle deníku Népszava odejde celkem 6810 státních úředníků. Ministerstva propustí 2600 úředníků a jiné vládní instituce dalších 4210 úředníků.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V ústředním statistickém úřadě už dostali někteří úředníci do rukou výpovědi. „Pro mnohé to byl šok. Někteří z propuštěných plakali a říkali, že o výpovědích se mluvilo už od srpna, ale nikdo nevěděl, koho se budou týkat,“ napsal list.

Výpovědi platí od prvního ledna 2019. „Například z ministerstva vnitra odejde 401 úředníků a z ministerstva zahraničí 364 úředníků,“ píše Népszava. Úřady patřící pod sloučený resort zdravotnictví, školství, kultury, práce a sociálních věcí opustí 2250 lidí a ministerstvo financí téměř tisícovka.

Ministr Gergely Gulyás, který stojí v čele úřadu vlády, potvrdil, že do 1. ledna 2019 propustí 18 procent státních úředníků.

Opoziční Maďarská socialistická strana (MSZP) reagovala prohlášením, že pokud chtěla vláda zeštíhlit státní aparát, stačilo propustit příbuzné a kamarády politiků vládní strany FIDESZ. „Pokud by se zrušila tato uměle vytvořená místa, neměli bychom s tím žádný problém,“ reagoval předseda poslanecké frakce MSZP Bertalan Tóth.

Deník Népszava v této souvislosti upozornil, že navzdory hromadnému propuštění ministerstva v současnosti zaměstnávají rekordní počet vyšších úředníků, kterých se výpovědi netýkají.

Reklama

Výběr článků

Načítám