Hlavní obsah

V Jerevanu houstne atmosféra. Tisíce lidí žádají kvůli Náhornímu Karabachu demisi premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerevan

Na centrálním náměstí v Jerevanu se sešli demonstranti a požadují demisi premiéra Nikola Pašinjana. Protestující v atmosféře rostoucího napětí začali házet lahve po strážcích pořádku, uvedla v úterý ruská státní agentura RIA Novosti. Demonstrace je reakcí na dění v Náhorním Karabachu.

Foto: Photolure, Reuters

Protest v Jerevanu po zahájení ázerbájdžánské vojenské operace v Náhorním Karabachu

Článek

Její účastníci skandují hesla jako: „Nikol je zrádce!“ a „Hanba!“ Potyčky mezi demonstranty a policisty podle agentury propukly u ruského velvyslanectví v Jerevanu. Zaměstnanci ambasády podle některých informací nemohou opustit budovu.

„Začíná to vypadat hrozivě. Nespokojenost vyjadřuje už ne jenom část shromážděných, ale všichni. Znějí výzvy k útoku na sídlo vlády,“ řekl očitý svědek. V Jerevanu podle něj celkově panuje klid, napětí se koncentruje do středu města. Agentury nejprve odhadovaly počet demonstrantů na stovky, nyní na tisíce.

Ke střetu mezi demonstrujícími a policií došlo podle informací ze sociálních sítí také poblíž vládní budovy.

Demonstrace souvisí se zprávami z Náhorního Karabachu, kde Ázerbájdžán podniká vojenskou operaci - podle Baku „protiteroristická opatření“ - proti arménským separatistům ovládajícím horskou enklávu už od dob rozpadu Sovětského svazu.

Premiérovo odstoupení požadovala arménská opozice už během vlny protestů pořádaných po prohrané válce s Ázerbájdžánem před třemi lety, kterou ukončilo příměří zprostředkované s Ruskem.

Exploze v Náhorním Karabachu. Ázerbájdžán spustil vojenskou operaci, Arménie hlásí mrtvé

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám