Hlavní obsah

V Iráku zemřelo 71 novinářů jako ve Vietnamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Válka v Iráku si vyžádala krvavou daň mezi novináři, zemřelo jich 71 -stejně jako ve vietnamské válce. Uvedla to ve středu agentura AP. V pondělí totiž při bombovém útoku na vojenskou kolonu v Bagdádu zemřeli osmačtyřicetiletý kameraman televize CBS Paul Douglas a dvaačtyřicetiletý zvukař James Brolan.

Článek

V Iráku jsou mezi novináři dosud dvě oběti z USA, ostatní patří k dvanácti národnostem. Výbor na ochranu novinářů poukazuje na to, že smrt zahraničních zpravodajů v Iráku poutá ve světě velkou pozornost, ale tři čtvrtiny obětí z novinářských řad tvoří Iráčané, kteří podstupují stejné riziko, ať už pracují pro domácí nebo západní média. Při práci novinářů zahynulo dalších 26 lidí, kteří byli jejich byli jejich řidiči, nebo tlumočili.

Podle Výboru na ochranu novinářů bylo v Iráku nejméně 23 novinářů zavražděno, zřejmě kvůli své profesi. Mnoho zabitých iráckých novinářů pracovalo pro místní noviny nebo televize, ale také zahraniční zpravodajské organizace.

Ve Vietnamu byla většina novinářů zabita v boji nebo zmizeli v bojových oblastech, a jsou tedy považováni za mrtvé, 34 zahynuli v Kambodži, 33 ve Vietnamu a čtyři v Laosu.

Američtí radikálové uráží padlé

Stovky pozůstalých po amerických vojácích padlých v Iráku si musely v uplynulých třech letech při pohřbech svých blízkých na hřbitovech v USA vyslechnout nadávky a projít kolem transparentů jako "Díky bohu za nastražené bomby" nebo "Bůh nenávidí buziky".

V pondělí prezident George W. Bush podepsal zákon, který napříště podobné demonstrace vytlačuje nejméně 50 metrů od silnic vedoucích k federálním hřbitovům.

Zmíněné narážky a urážky z úst křesťanských fundamentalistů přitom nemíří na mrtvé, ale proti americkým úřadům, které jsou údajně příliš shovívavé k homosexuálům, a smrt více než 2000 vojáků na irácké půdě je prý proto božím trestem za tyto "amorálnosti".

Propagátorem tohoto výkladu ztrát amerických oddílů je nezávislý baptistický pastor Fred Phelps z kansaské Topeky, jeho stoupenci chodí demonstrovat na vojenské pohřby v několika amerických státech.

Nový "Zákon o úctě k padlým hrdinům Ameriky" prošel hladce oběma komorami Kongresu. Bush ho podepsal právě v den, kdy si Američané své padlé vojáky připomínají. Když ale prezidentova kolona přijížděla ke slavnému vojenskému hřbitovu Arlington u Washingtonu, demonstranti s plakáty odsuzujícími homosexuály už na Bushe čekali i tam.

Reklama

Výběr článků

Načítám