Hlavní obsah

V Iráku zastřelili známého polského válečného zpravodaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽÁF/BAGDÁD/VARŠAVA

V irácké Latifíji, která leží 30 kilometrů jižně od Bagdádu, byl v pátek zabit nejznámější polský válečný zpravodaj, osmačtyřicetiletý Waldemar Milewicz, a jeho alžírský asistent Mounir Bouamrane. Vážně zraněn na ramenou byl i další zaměstnanec polské televize TVP, kameraman Jurek Ernst.

Foto: Milan Haluška
Článek

"Zezadu se k našemu autu přiblížilo jiné a jeho pasažéři na nás zahájili palbu. Zastavili jsme a já, Alžířan a polský kameraman jsme vystoupili. Útočníci se s autem otočili a stříleli znovu," vypověděl průvodce, který jako první o incidentu informoval spolu s fotoreportérem agentury EPA.

Boje se Sadrovými milicemi

Pokračují boje u svatého města Nadžáfu mezi Američany a milicemi radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra. Střelba byla slyšet na severovýchodním předměstí Nadžáfu, nad nímž přelétávají vrtulníky.

Američané uvedli, že ve čtvrtek v bojích zabili 43 milicionářů a šest civilistů. Milicionáři však tvrdí, že mnohem více mrtvých jsou civilisté, mezi nimiž jsou i děti a staré ženy.

Američané ve čtvrtek obsadili sídlo guvernéra města. Iráčtí policisté to kritizovali, protože podle nich to vyprovokuje další útoky milicí. Do města však nevstoupili, protože se bojí reakce obyvatel.

Přestože město obklíčilo 2500 koaličních vojáků, nechali v pátek projít Sadra se šesti sty svých příznivců z města do Kúfy, kde každý pátek káže. V samotné Kúfě pak došlo k prudkým střetům, při nichž zemřelo sedm civilistů a čtyři další byli zraněni.

Americká armáda přitom má rozkaz Sadra zatknout, protože iráčtí soudci na duchovního vydali zatykač kvůli spoluúčasti na vraždě umírněného šíitského vůdce Abdala Madžída Chújího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám