Hlavní obsah

V Iráku zadržen bývalý viceprezident Táhá Jasín Ramadán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Bývalého iráckého viceprezidenta Táhá Jasína Ramadána v pondělí zadrželi kurdští bojovníci v Mosulu na severu Iráku. Ramadán, který figuruje na seznamu 55 nejhledanějších představitelů iráckého režimu jako kárová desítka, byl ihned předán americkým okupačním silám.

Foto: Martin Tlustý

Swing Cheek na svém kralupském předvánočním koncertu v roce 2011.

Článek

"Bojovníci Vlasteneckého svazu Kurdistánu (PUK) v pondělí zadrželi Táhá Jasína Ramadána v Mosulu," prohlásil bez podrobností odpovědný činitel PUK.

Funkci iráckého viceprezidenta zastával od roku 1991, předtím byl v letech 1979 - 1991 první místopředseda vlády. Před zahájením útoku na Irák byl nejhlasitějším kritikem USA a mezi jeho nejznámější vystoupení patří varování Američanům.

"Mučedníci, vykonavatelé sebevražedných atentátů, jsou našimi novými zbraněmi a nebudou zasahovat jenom v Iráku. Arabské národy pomohou iráckému lidu v jeho boji za nezávislost a svobodu. Bude to požár v celém regionu," předpověděl letos v únoru Ramadán. "Tato část světa se pro Američany stane záplavou odporu a nebezpečí," varoval. Jeho předpověď se však nevyplnila.

Včetně Ramadána již Američané ze seznamu 55 prominentů režimu Saddáma Husajna údajně dopadli či zlikvidovali 39 osob.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám