Hlavní obsah

V Iráku unesená Hasanová prý byla zabita

BAGDÁD

Britský diplomatický zdroj ohlásil existenci videopásku, na kterém je vidět vražda Britky Margaret Hasanové unesené v Iráku. Záznam je podle všeho pravdivý, citovala agentura Reuters představitele britské ambasády v Bagdádu. Rodina Hasanové již vydala prohlášení, ve kterém připouští smrt Margarety.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

"Naše srdce jsou zlomená. Doufali jsme, jak dlouho to jen šlo, ale nyní se musíme smířit s tím, že Margaret pravděpodobně zemřela a její utrpění tak alespoň skončilo," uvedli její bratři a sestry v textu, který zveřejnilo londýnské ministerstvo zahraničí.

Devětapadesátiletá Hasanová pracovala v Iráku desítky let jako humanitární pracovnice a sňatkem s Iráčanem získala i irácké občanství. Byla unesena v Bagdádu 19. října a neznámí útočníci požadovali za její propuštění především stažení britských jednotek z Iráku.

Video prý obdržela arabská televizní stanice Al-Džazíra a předala ho britským úřadům. Dnes oznámila, že ho ani neodvysílá.

K místu, kde byla žena nejspíš zavražděna a kde by se dalo najít její tělo, se zdroje nevyjádřily.

Američtí vojáci v sobotu našli na ulici ve Fallúdži zohavené tělo asi šedesátileté bělošky se světlými vlasy. Žena nalezená na jihu města, kde probíhaly operace proti povstalcům, měla amputované paže a nohy a prořízlé hrdlo. Zohavený prý byl i její obličej.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám