Hlavní obsah

V Iráku přibývá unesených

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Ve čtvrtek večer irácká televize al-Džazíra zveřejnila videozáznam, v němž teroristé ze skupiny Sjednocení a svatá válka napojení na abú Musu Zarkávího, hrozí smrtí dvěma Bulharům. Mají být zabiti, pokud Američané do 24 hodin nepropustí zajaté Iráčany.

Foto: archiv Severočeského divadla Ústí nad Labem

Krásná Helena

Článek

Kazetu podle informací agentury AP dostali redaktoři satelitní televize ve čtvrtek.

Video zachycuje dva sedící Bulhary se spoutanýma ruka, za nimiž stojí tři muži v maskáčích. Skupina přitom už zabila amerického obchodníka Nicholase Berga a jihokorejského překladatele Kim Sun-ila.

Odmítnuté výkupné

Za občana USA údajně organizace odmítla výhodné výkupné. Alespoň to tvrdí muž na zvukovém záznamu zveřejněném na internetu.

Ozbrojenec o sobě tvrdí, že Zarkáví: "Několik prostředníků se pokoušelo zachránit toho parazita (ponz. Berga) a nabízeli nám vysoké sumy. I když pro svůj boj potřebujeme mnoho peněz, rozhodli jsme se pomstít islámský národ."

Výši nabídky výkupného blíže nespecifikuje. Hodinová nahrávka také kritizuje islámské duchovní, kteří vraždu Berga odsoudili. Hlas je stejný jako ten na červnovém záznamu, v němž Zarkáví hrozil vraždou iráckému premiérovi Ajádovi Alávímu.

Filipínci jednají s únosci

Jiná skupina, Irácká islámská armáda, unesla filipínského řidiče Angela dela Cruze (46), který pracoval v Bagdádu. Jeho záběry zveřejnila také Al-Džazíra, diplomatické zdroje jeho únos zatím potvrdily.

Radikálové požadují, aby Filipíny stáhly do začátku víkendu své vojáky z Iráku. Charge d´affaires v Bagdádu Ricardo Endaya řekl, že Filipíny jsou v nepřímém kontaktu s únosci.

Vláda podle něj ale podniká všechny možné kroky na jeho záchranu. 

V Iráku je 51 filipínských vojáků a policistů a tisíce civilních pracovníků, filipínská prezidentka ovšem vydala zákaz, aby tam jezdili pracovat další.

V úterý stejná satelitní televize informovala, že unesen byl také egyptský řidič.

Hassoun je na svobodě

Na svobodě naopak je příslušník americké námořní pěchoty Wassef Ali Hassoun, který je libanonského původu a působil jako tlumočník.

"Naše ambasáda v Bejrútu obdržela informace, že Hassoun je v Libanonu a v bezpečí. V tuto chvíli se pokouší zjistit podrobnosti, a co pro něj mohou udělat," uvedl zdroj z ministerstva zahraničí USA.

Hassouna jeho jednotka pohřešovala od 21. června. Námořní pěchota původně oznámila, že "opustil bez dovolení" jednotku, později však řekla, že byl "unesen". V televizním vysílání se totiž 27. června objevil se zavázanýma očima a mečem nad hlavou.

V Tripolisu na severu Libanonu se poté strhla bitka mezi členy Hassounova rodinného klanu a nepřátelským klanem Halkuni, při níž zemřeli dva lidé. Hassounovi byli totiž obviněni z kolaborace s Američany.

Kolaborantovi vypíchli oko

Východně od severoiráckého Mosúlu našli iráčtí policisté muže s useknutýma rukama a vypíchnutým okem. Takto ho poznamenali členové odboje za to, že spolupracuje s armádou USA.

Júnis Muhammad Alí vlastní restauraci a prádelnu na americké základně na mosulském letišti. Útočníci ho unesli a žádali rodinu o 20 000 dolarů (asi 600 tis. Kč) jako výkupné. Přestože dostali zaplaceno, Júnis násilí neunikl.

Mosulský lékař, který jeho rány prohlédl, prohlásil, že násilníci měli zřejmě ponětí o chirurgii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám