Hlavní obsah

V Iráku nalezeny desítky obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácká policie v neděli oznámila, že v pátek nalezla těla dvaceti zastřelených mužů. Byla pohřbena u Nahravajnu asi 25 kilometrů jihovýchodně od Bagdádu. Zatím nebyla identifikována.

Článek

Podobný nález byl v pátek hlášen i z Káimu při syrských hranicích, kde bylo objeveno sedmnáct mrtvých těl. Jedenáct obětí bylo zastřeleno, jedna dekapitována. Na oblast byl v sobotu podniknut nálet. Zabito při něm podle amerických zpráv bylo na 40 rebelů, civilisté prý zůstali ušetřeni. [celá zpráva]

V neděli byla také pod mostem v Bagdádu nalezena těla tři zastřelených mužů, kteří měli zavázené oči na jejichž tělech byly stopy mučení.

V sobotu byla také v kanálu ve čtvrti Dora nalezena těla zaměstnance iráckého ministerstva ropného průmyslu Sadda Kalafa a jeho bratra novináře Mohammeda Kalafa. I oni měli zaváné oči a ruce spoutané za zády. Než byli střeleni do týla, mučili je. Poblíž byl nalezen postřený muž, který po převozu do nemocnice zemřel.

Rebelové prý chtějí jednat

Irácká vláda v neděli zveřejnila, že někteří povstalci ji kontaktovali s cílem vyjednávat o ukončení bojů. Ta se jednání nebrání, pokud tito rebelové nezabíjeli Iráčany.

 Mluvčí vlády na pravidelné tiskové konferenci ale neupřesnil, o které skupiny usilující o usmíření jde. Řekl, že mnozí se snaží v posledních týdnech "otevřít kanály" k jednání. Někteří se prý na vládní úřady obracejí přímo a tvrdí, že bojovali pouze proti cizí okupaci a chtějí se podílet na politickém procesu v zemi.

Irácký politik Ajhám Sámarráí před pěti dny tvrdil, že dvě povstalecké skupiny působící v Iráku jsou připraveny začít vyjednávat s vládou o tom, že složí zbraně a připojí se k politickému procesu.

Irácká vláda šíitského premiéra Ibráhíma Džaafarího dala několikrát najevo, že je odhodlána jednat s ozbrojenými skupinami ochotnými zastavit násilí.

Související témata:

Výběr článků

Načítám