Hlavní obsah

V Iráku jsou cílem útoků Američané i Dánové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/KODAŇ

Sebevražedný útočník a malé dítě přišli v úterý večer o život při výbuchu v severoiráckém městě Irbíl. Dalších více než 50 osob bylo zraněno. Podle původních zpráv zemřel jen jeden člověk. Atentát byl pravděpodobně namířen proti vojákům Spojených států rozmístěným v tomto městě.

Foto: Milan Haluška

Míša Růžičková četla dětem

Článek

Její mluvčí v Bagdádu to nepotvrdil, agentuře Reuters sdělil pouze: "Zraněno bylo také několik příslušníků amerických ozbrojených sil." Většinu obyvatel Irbílu, který leží zhruba 350 kilometrů severně od Bagdádu, tvoří Kurdové.

Ve stejný den byl podle něj jeden americký voják zabit a další zraněn při útoku na vojenský konvoj severně od Bagdádu. 

Dánové pod palbou

Velitelství dánských stabilizačních sil ve vesnici al-Kurná poblíž jihoirácké Basry se ve středu ráno stalo cílem raketového útoku. Tři nebo čtyři protitankové střely byl vypáleny na budovu z 200 metrů vzdáleného fotbalového hřiště, žádná však nezasáhla cíl.

Místo, kde je dislokováno 400 dánských vojáků a 43 Litevců se stalo i terčem kulometné palby. Litevci ji opětovali, ale zřejmě nikoho z útočníků nezasáhli, žádná nemocnice nehlásí, že by přijala postřelené Iráčany. Incident se vyšetřuje.

Jde už o třetí útok na budovu pro Civilní a vojenskou spolupráci CIMIC ve vesnici al-Kurná severně od Basry od 29. srpna. Dánská média spekulují, že k němu došlo kvůli tomu, že se před dvěma dny do místa přemístil dánský kontingent. Útok by mohl podle nich být odpovědí na srpnový incident, kdy dánští vojáci stříleli na skupinu neozbrojených iráckých rybářů a dva z nich zabili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám