Hlavní obsah

V Evropě demonstrovalo přes milión gayů a lesbiček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Za soužití komunit a lidí s různou sexuální orientací demonstrovaly v řadě evropských metropolí statisíce homosexuálů, lesbiček, transvestitů a transsexuálů. Počet účastníků pochodu homosexuálů v Paříži se odhaduje minimálně na půl miliónů osob, některé odhady uvádějí 700 tisíc lidí. V Berlíně akce přilákala přes 600 tisíc lidí.

Foto: Josef Zajíc

Den otevřených dveří 5. května 2012

Článek

Takzvané "pochody hrdosti gayů" se konají od roku 1979 na paměť incidentu z 28. června 1969, kdy se v newyorském baru Stonewall Inn střetli gayové s policisty a jeden homosexuál přitom zahynul.

V průvodu starosta i bývalí ministři

Pařížský pochod se konal pod heslem "za hrdost gayů a proti každé diskriminaci". Francouzští homosexuálové, jejichž shromáždění se zúčastnil i pařížský starosta Bertrand Delanoë, jenž se netají svou homosexuální orientací, mimo jiné požadovali, aby se urážení sexuálních menšin stalo trestným.

V průvodu bylo možno zahlédnout i bývalého socialistického ministra kultury Jacka Langa a a bývalou ministryni životního prostředí Dominique Voynetovou. Francouzi jsou vůči homosexualitě podle průzkumů veřejného mínění tolerantnější než dříve, ale přesto většina z nich (59 procent) odmítá, aby gayům a lesbičkám bylo umožněno adoptovat děti.

Berlínský starosta Klaus Wowereit, který zahajoval akci ve svém městě, v projevu zdůraznil, že dnešní pochod, pro nějž se užívá anglické označení Christopher Street Day (CSD), je současně politickou manifestací za větší práva homosexuálů ve společnosti.

"Není důvod se schovávat," řekl sociální demokrat Wowereit, který vzbudil před dvěma lety po svém nástupu do úřadu pozdvižení, když demonstrativně prohlásil: "Jsem gay a je to tak dobře." "V Berlíně mohou být všichni šťastni podle svého," poznamenal Wowereit o německé metropoli, kde je tradičně mimořádné početná homosexuální komunita.

Dav ve Vídni se rychle rozrostl

Na vídeňském Ringu, okružní třídě rakouské metropole, se při tradičním pochodu homosexuálů sešlo asi 200.000 lidí. Na začátku měl pochod podle policie pouze 4000 účastníků, ale pak se pochodující pestře oděný dav rychle rozrůstal. Demonstranti nezapomněli zkritizovat rakouskou vládu za to, že neprosadila protidiskriminační legislativu, jež by zlepšila postavení sexuálních menšin.

V Záhřebu se podobná akce konala teprve podruhé. Průvod asi 200 chorvatských homosexuálů trval přes hodinu a nebyl zaznamenán žádný incident. Manifestaci připravily organizace homosexuálů Iskorak a lesbiček Kontra. Průvod městem zajišťovala policie, ale podle agentury AFP mnoho pozornosti nevyvolal.

Reklama

Výběr článků

Načítám