Hlavní obsah

V Chile při střetech mezi vojáky a domorodými demonstranty zemřeli dva lidé

Santiago de Chile

Dva lidé přišli o život na jihu Chile při střetech mezi demonstranty z řad domorodého obyvatelstva a příslušníky bezpečnostních sil. Tři další lidé při těchto násilnostech, jež propukly nedaleko města Tirúa v regionu Biobío, utrpěli zranění, informoval ve středu ministr vnitra Rodrigo Delgado.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z domorodých Mapučů musel být odvezen sanitkou do nemocnice.

Článek

Policejní a vojenské hlídky se u silničních zátaras dostaly pod palbu, v reakci na to na protestující také začaly střílet. Kvůli současné vlně násilí platí na jihu Chile od 12. října výjimečný stav.

Podle informací místních médií při nynějších střetech přišli o život dva muži z řad domorodých obyvatel Mapučů. „Zabíjejí Mapuče, je mnoho mrtvých a zraněných,” tvrdí domorodá delegátka v ústavodárném shromáždění Francisca Linconaoová. „Říkáme vládě: To stačí,” dodala.

Na jihu Chile jsou poměrně časté žhářské útoky na domy i auta. Agentura DPA uvádí, že za nimi částečně stojí radikální skupiny Mapučů, kteří už celá desetiletí bojují za navrácení své půdy. V odlehlém regionu BioBío dochází také loupežným přepadením na silnicích a k přestřelkám.

Foto: Profimedia.cz

Vojáci zabránili lidem ve vstupu do nemocnice, kam byl odvezen jeden z domorodých obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám