Hlavní obsah

V Afghánistánu zabili dva agenty CIA

WASHINGTON

V Afghánistánu přišli podle agentury AP o život dva Američané, kteří v zemi pracovali pro americkou Ústřední zpravodajskou službu CIA. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Jiří Šmucler

Nejnovější model Šinkansenu E6

Článek

William Carlson (43) a Christopher Glenn Mueller (32) zahynuli v sobotu u vesnice Škin, když "sledovali teroristy, kteří operují v tomto regionu" ležícím na jihovýchodě země, uvedl ředitel CIA George Tenet v prohlášení. Počet mužů, které CIA v Afghánistánu od 11. září 2001 oficiálně ztratila, tak stoupl na čtyři.

Agenti pracovali v odlehlé hornaté oblasti podél hranice s Pákistánem, ve které by se mohl ukrývat šéf teroristické sítě al- Kájda Usáma bin Ládin a která slouží za úkryt ozbrojencům al- Kájda a Talibánu. Nejméně 18 z nich zde bylo podle agentury AP, která se odvolává na představitele americké armády, o víkendu zabito. Při bojích bylo rovněž zraněno šest afghánských vládních vojáků. Šestihodinový střet s asi 25 ozbrojenci se odehrál 44 kilometrů jižně od vojenské základny v Škinu v provincii Paktika.

Agentura Reuters odvolávající se na místní zdroje v pondělí hovořila o 20 mrtvých. Zatím není jasné, zda jde o stejný incident, při kterém zahynuli oba zmiňovaní příslušníci CIA.

Reklama

Výběr článků

Načítám