Hlavní obsah

Už 80 obětí požáru na Maui, evakuuje se další město

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet obětí požáru na havajském ostrově Maui stoupl na 80, předchozí bilance uváděla 67 mrtvých. Oznámily to tamní úřady. Nově se evakuuje okolí města Kaanapali, k němuž se nebezpečně přiblížily plameny.

Foto: Hawai'i Dlnr, Reuters

Spálené domy na ostrově Maui na Havaji

Článek

Evakuace začala jen několik hodin poté, co se obyvatelé začali vracet do nedalekého města Lahaina, kde oheň sežehl celé bloky zástavby. S 80 oběťmi je požár na Havajských ostrovech nejhorší přírodní katastrofou v tamních dějinách. Stovky lidí jsou pohřešovány, a čísla tak mohou dál stoupat, napsal v sobotu server BBC News.

Hasiči podle úřadů stále pokračují v práci a oheň ještě není plně pod kontrolou. Dálnice vedoucí ven z města Lahaina je otevřená, úřady lidem doporučují se oblasti vyhnout kvůli toxickým zplodinám v ovzduší.

Naopak přístup na západní část ostrova, kde leží i město Kaanapali, je omezen. V pátek večer místního času bylo v evakuačních střediscích 1418 lidí. Úřady organizují dopravu potravin a lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou. Veřejnost žádají, aby posílala jen textové zprávy a netelefonovala a nepřetěžovala tak síť, uvedly v zatím poslední zprávě úřady na Maui.

Hurikán nás měl líznout, ale přišlo peklo, líčí Češka

Zahraniční

Oheň na Maui způsobil ohromné škody především v historické Lahaině, která byla v 19. století hlavním městem bývalého Havajského království. Shořel mimo jiné 200 let starý kostel Waiola (dříve Wainee), na jehož hřbitově jsou pohřbeni havajští králové a královny.

V pátek začaly úřady evakuovaným obyvatelům umožňovat návrat do Lahainy. Agentura AP popisuje, že na ulicích města byly k vidění ohořelé výtahové šachty, které zbyly po zničených bytových domech, kostry automobilů pod spadlými sloupy nebo trampolíny a koloběžky znetvořené extrémními teplotami.

Požár na Havaji Video: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám