Hlavní obsah

Útok polibkem. Chorvatský ministr se sápal na Baerbockovou, ta uhnula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořádného faux pas se dopustil chorvatský ministr zahraničí Gordan Grlič-Radman, když se na nedávné schůzce šéfů diplomacií zemí EU zdravil se svou německou kolegyní Annalenou Baerbockovou. Chtěl ji políbit na ústa, ministryni se to ale zjevně nelíbilo a uhnula mu tak, že se oba politici nakonec jen otřeli tvářemi.

Foto: Profimedia.cz

Společná fotografie ministrů zahraničí zemí EU na nedávné schůzce v Berlíně

Článek

Přešlap chorvatského ministra se odehrál v okamžiku, kdy šéfové diplomacií byli „nastoupení“ k obligátní společné fotografii, takzvanému family foto. Dvaačtyřicetiletá Baerbocková coby představitelka hostitelské země přišla jako poslední a postavila se doprostřed přední řady, po levici 65letého Grliče-Radmana, kterého svou pravicí lehce klepla do levé ruky, jakoby na pozdrav.

Grliče-Radmana to zřejmě povzbudilo a ihned podal ministryni ruku, načež se k ní začal naklánět a nasazovat k polibku. Baerbocková instinktivně uhnula a vzápětí vysekla diplomatický úsměv ve zřejmé snaze netaktní počínání chorvatského kolegy před reportéry zaretušovat.

Německá ani chorvatská média to ale neodradilo od toho, aby událost vydatně komentovala. „Útok polibkem na Baerbockovou,“ napsal německý deník Bild. „Ostuda,“ přidal se chorvatský list Jutarnji List, jehož komentátorka se dokonce Baerbockové za Grliče-Radmana na titulní straně omluvila.

Chorvatská poslankyně Ivana Kekinová označila ministrovo chování za „ostudné“ pro něj samotného, ale i pro všechny Chorvaty. Bývalá chorvatská premiérka Jadranka Kosorová uvedla, že „vynucené líbání žen se označuje za násilí“.

Grlič-Radman se později omluvil s tím, že chtěl německou kolegyni „jen lidským způsobem pozdravit“. Sama Baerbocková příhodu nekomentovala. V minulosti se ale kriticky vyjádřila k podobnému incidentu, kdy bývalý šéf španělského fotbalového svazu Luis Rubiales po finále ženského mistrovství světa při předávání medailí políbil na ústa kapitánku vítězného španělského týmu Jenni Hermosovou bez jejího souhlasu.

Kaczyňski baví Polsko. Políbil ruku sám sobě

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám