Hlavní obsah

V Iráku unesen egyptský diplomat

BAGDÁD

Ozbrojená skupina Lvi Alláhovy brigády zajala v pátek v Iráku egyptského diplomata. Oznámila to katarská televize al-Džazíra, která odvysílala videozáznam s únosci i zadrženým. Egyptské velvyslanectví v Bagdádu únos potvrdilo. Je to první případ únosu diplomata v zemi.

Foto: Milan Haluška

Zleva Lukrecius Chang, uprostřed režisér snímku Martin Chlup, napravo kameraman Petr Kačírek

Článek

Únosci, kteří vůči diplomatovi nevznesli konkrétní pohrůžku, chtějí, aby Egypt upustil od plánu na bezpečnostní spolupráci s iráckou prozatímní vládou.

Egyptský premiér Ahmad Nazíf při nedávné návštěvě předsedy irácké vlády Ajáda Alávího v Káhiře řekl, že "Egypt je připraven podělit se s iráckou dočasnou vládou o své zkušenosti se zajišťováním bezpečnosti". Káhira má do Iráku vyslat bezpečnostní personál, avšak nikoli armádu.

Rukojmím je třetí muž ambasády Muhammad Kutb, který na záznamu ujistil, že "egyptské velvyslanectví v Iráku nespolupracuje s americkými jednotkami a že by mělo Iráčanům pomoci s obnovu země". Na videozáznamu je vidět Kutba, jak sedí před šesticí maskovaných ozbrojenců. Únosci s ním údajně zacházejí dobře.

Pracovník ambasády, který kolegu z pětiminutového videa identifikoval, postup únosců ostře kritizoval. "Kde je islám? Unesli ho, když šel z mešity," řekl. Pátek je pro muslimy sváteční den a v mešitách se konají slavnostní modlitby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám