Hlavní obsah

Unijní diplomatka očekává začátek jednání o vstupu Ukrajiny do EU v červnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednání o vstupu Ukrajiny do Evropské unie (EU) by mohla začít už letos v červnu. Tvrdí to unijní velvyslankyně v Kyjevě Katarína Mathernová, podle níž je Ukrajina na přístupové rozhovory už připravena.

Foto: Profimedia.cz

Velvyslankyně EU v Kyjevě Katarína Mathernová

Článek

„Ukrajina je na správné cestě. Je připravena k jednání,“ uvedla Mathernová v rozhovoru pro Ukrajinský rozhlas. Podle ní by Brusel současně mohl odstartovat vyjednávání o vstupu s Moldavskem.

Diplomatka připustila, že „samozřejmě“ stále existují oblasti, kde Kyjev musí provádět reformy. To prý ale může pokračovat i během vstupních rozhovorů. „Nemohu to zaručit. Mohu ale říci, že opravdu doufám, že jednání začnou v červnu,“ zdůraznila.

Hlavním faktorem ovlivňujícím kteroukoli fázi přibližování k Unii je podle ní potřeba jednomyslnosti mezi všemi členskými státy. „Musí existovat jednomyslnost. Na to vždy své ukrajinské kolegy upozorňuji. Jakkoli se mohou zájmy jednotlivých členských států zdát bezvýznamné, záleží na nich,“ dodala.

Mathernová je občankou Slovenska, jehož nová vláda vstup Ukrajiny do EU podporuje, ale její šéf Robert Fico současně tvrdí, že Kyjev na zahájení přístupových jednání „absolutně není připraven“.

Velvyslankyně v této souvislosti odpověděla také na otázku, zda má Brusel nějaké „pojistky“ proti případným snahám Maďarska vedeného Viktorem Orbánem o „zneužití“ svého předsednictví v EU od 1. července 2024 vůči Ukrajině.

Mathernová řekla, že každá předsednická země musí sehrát roli čestného prostředníka a usnadňovat konsenzus mezi členskými státy.

„Neočekávám odchylky od normy, protože systém je nastaven tak, aby neumožňoval velké excesy. Země musí být čestným prostředníkem, jinak pro ni bude velmi obtížné pořádat zasedání, kterým bude muset předsedat,“ řekla diplomatka.

EU schválila navýšení vojenské pomoci pro Ukrajinu o 126 miliard korun

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám