Hlavní obsah

Ukrajinci sestřelili ruský hypersonický kinžal, radovali se lidé na internetu. Kyjev nadšení zchladil

Střela, kterou Ukrajina v pátek brzy ráno sestřelila nad Kyjevem, nebyla balistická. Potvrdily to ukrajinské vzdušné síly v reakci na to, že se po internetu během dopoledne šířila informace, že mohlo jít o ruskou hypersonickou střelu Kinžal.

Foto: Profimedia.cz

Hypersonická střela Ch-47M2 Kinžal zavěšená na trupu letounu MiG-31K

Článek

Ukrajinci sestřelili ruskou raketu v pátek kolem třetí hodiny ráno. Zásah doprovázel silný výbuch, který byl slyšet po celém Kyjevě. Podle mluvčího vzdušných sil Jurije Ihnata se ale nejednalo o balistickou střelu.

Web Defense express publikoval v pátek dopoledne fotografie trosek s tím, že se jedná pravděpodobně o moderní ruskou střelu Ch-47 Kinžal. Zničení „nesestřelitelné“ rakety měl obstarat systém protivzdušné obrany Patriot, který Ukrajině dodali západní spojenci.

Nejmodernější ruská technika

Nadzvukové střely Ch-47 Kinžal (dýka) mají podle Rusů dolet až dva tisíce kilometrů a dosahují až desetinásobné rychlosti zvuku, přes 12 tisíc kilometrů za hodinu.

Ruský prezident Vladimir Putin je představil v roce 2018, kdy zároveň řekl, že mohou zasáhnout téměř jakékoliv místo na světě a vyhnout se protiraketovému štítu Spojených států. Označil je za „ideální zbraň“.

Přímo ve válce na Ukrajině už Rusko kinžaly použilo několikrát, například vloni v srpnu při útocích na vojenské objekty ve Vinnycké oblasti. Ukrajinské velení tenkrát přiznalo, že prostředky protivzdušné obrany neumožňovaly tyto rakety efektivně odhalit a zničit.

Ukrajinci natočili, jak sestřelili vlastní bayraktar

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám