Hlavní obsah

Ukrajinci načerno dobývají Německo. Úřady je vracejí

Právo, ala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stovky ukrajinských občanů deportovaly v posledních měsících německé úřady. V osobních automobilech, dodávkách či minibusech německá policie odhalila skupiny lidí, kteří cestovali do země s falešnými smlouvami, padělanými pasy či pod rouškou turistů ve snaze získat v Německu zaměstnání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Ačkoli Kyjev a Berlín se zatím nedohodly na možnosti zaměstnávání Ukrajinců, klienti pochybných agentur jsou ochotni platit za vyřízení dokladů stovky eur a riskují přitom deportaci.

Neodrazuje je ani pandemie. Tisková agentura Ukrinform upozornila, že se zájemci o práci vydávají do ciziny bez pracovního povolení, pouze s tzv. biometrickými pasy v naději, že se díky bezvízovému režimu uchytí.

Česká propustka

„Některým se to daří, avšak další jsou deportováni a trestně stíháni za organizaci nelegální migrace,“ zdůraznila agentura s tím, že nejaktivněji v současné době Ukrajince stíhají Němci. „Spolková policie poslední dobou pořádá doslova hon na ukrajinské busy,“ tvrdí Ukrinform.

Za pomoc separatistům na Ukrajině dostal Bělorus u pražského soudu 4,5 roku

Krimi

Německo je podle médií nejpopulárnější pracovní „destinací“ pro Ukrajince po Polsku a Česku. „Do Německa se Ukrajinci dostávají jako turisté, s polskými pracovními doklady nebo díky rumunským pasům,“ napsal portál strana.ua. Ceny zprostředkovatelů se pohybují od několika stovek eur za polské „pracovní pozvání“ do několika tisíc za doklad EU, jako například rumunský pas. Za „spolehlivou propustku“ je pak považováno i české pracovní vízum, na které se ale prý musí dlouho čekat.

Jako loterie

Trh služeb zaměřených na výjezd do Německa zažívá v poslední době navzdory pandemii boom. Ukrajinské sociální sítě a weby se hemží lukrativní německou nabídkou pro zedníky, skladníky, řidiče či pečovatelky, jež výrazně předčí polské i české.

Až dva tisíce eur (asi 54 tisíc Kč) měsíčně slibuje například jedna pracovní agentura ženám ve věku od 28 do 55 let „bez škodlivých návyků“ za péči o seniory u rusky mluvících i německých rodin v Berlíně. Znalost němčiny není podmínkou.

„Je to jako lotérie – buď se tam dostaneš, nebo nedostaneš,“ tvrdí Uljana Ivano-Frankivska, která doklady vyřizuje.

V Kyjevě zemřela po útoku pracovnice amerického velvyslanectví

Evropa

Zatímco doklady pro práci v Česku se prý dají koupit už zhruba od sta dolarů (asi 2300 Kč), zajištění práce v Německu přijde na 800 (přes 21 tisíc Kč) i více eur. Lidé však platí v naději, že se jim investované prostředky za pár měsíců vrátí.

Reklama

Výběr článků

Načítám