Hlavní obsah

Ukrajina chystá znovuotevření kyjevského mezinárodního letiště Boryspil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjevské mezinárodní letiště Boryspil, které je od počátku ruské invaze loni v únoru uzavřené, by mohlo v dohledné době obnovit provoz. Ukrajinské úřady naznačují, že už jsou schopny zajistit jeho bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Kyjevské letiště Boryspil krátce před ruskou invazí

Článek

Uvedl to vedoucí kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak při setkání se zástupci diplomatického sboru, které se nedávno uskutečnilo právě v areálu letiště.

„Tento návrat k prvkům míru je možný, protože Ukrajina se stala silnější. Nyní dokážeme zajistit bezpečnost tohoto zařízení. Děkujeme našim obranným silám a našim přátelům – vašim zemím,“ prohlásil Jermak v proslovu, jehož text zveřejnila prezidentská kancelář.

„Jsem přesvědčen, že symbolické palubní vstupenky, které jste obdrželi u vchodu, brzy začnou platit,“ dodal Jermak bez časového upřesnění. Připomněl, že zatím poslední letadlo odstartovalo z Boryspilu ve tři hodiny ráno 24. února 2022, tedy v den, kdy Rusko zahájilo agresi a Ukrajina uzavřela svůj vzdušný prostor pro všechny civilní lety.

Jermakův zástupce Andrij Sybiha upřesnil, že letiště Boryspil bylo vůbec prvním zařízením svého druhu, které na začátku války přerušilo provoz. „A bude také prvním, které se znovu otevře, jakmile to bezpečnostní situace dovolí,“ uvedl.

Aerolinky se už hlásí

O obnovení provozu na některém z ukrajinských civilních letišť hovořil Jermak už v polovině listopadu, aniž by ale upřesnil, o který vzdušný přístav by se jednalo. Kromě Boryspilu přicházela v úvahu také letiště ve Lvově, Oděse a v Užhorodu. Jermak tehdy uvedl, že „v tomto ohledu bude rozhodující příští rok“.

O lety na Ukrajinu už předběžně projevily zájem některé letecké společnosti, například irský Ryanair, polský LOT nebo ukrajinský dopravce Air Ocean Airlines.

Zelenskyj: Pro Ukrajinu bude jednodušší získat zpět Krym než Donbas

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám