Hlavní obsah

Arogantní diletant, skončili jsme. Erdogan se tvrdě pustil do německého šéfa diplomacie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arogantní diletant, který nezná míru. Těmito slovy zaútočil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na německého ministra zahraničí Heiko Maase poté, co Německo zakázalo export vojenského materiálu do Turecka, napsala agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan (vpravo) a německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Článek

„Přišel německý ministr zahraničí. Arogantní muž, který nezná své hranice, a říká: ,Nebudeme prodávat zbraně Turecku. Skončili jsme,‘,“ řekl Erdogan na adresu německého šéfa diplomacie. Tvrdí že nikoliv on, ale Maas, potažmo Německo ztratí.

Maas podle tureckého prezidenta nemá ponětí o politice, je to „diletant“. „Pokud by politice rozuměl, nikdy by takhle nemluvil,“ řekl Erdogan na Maasovu adresu.

Turci vs. Kurdové: Přehled konfliktu na severu Sýrie

Turecká invaze

Kvůli protikurdské ofenzivě tureckých vojsk v severní Sýrii zakázalo Německo vývoz zbraní do Turecka. Berlín podle Maase uplatňuje restriktivní opatření vůči exportu zbraní Ankaře od roku 2016, úplný zákaz však dosud nezavedl.

Zbraňové dodávky do Turecka v roce 2018 dosáhly částky 243 milionů eur (6,27 miliardy korun), což činilo zhruba jednu třetinu veškerého německého vojenského exportu (771 milionů eur, resp. 19,9 miliardy korun). V prvních měsících tohoto roku Berlín prodal Ankaře zbraně v hodnotě 184 milionů eur (4,75 miliardy korun), čímž se Turecko stalo pro Německo největším zbraňovým odběratelem.

Erdogan také kategoricky odmítl americké požadavky na vyhlášení okamžitého příměří, protože „nebude vyjednávat s teroristickou organizací“. Zopakoval, že ofenziva zahájená 9. října má dva cíle: „Prvním je zcela skoncovat s teroristickou hrozbou, kterou představuje PKK/YPG na severu Sýrie. Druhým je umožnit návrat 3,65 milionu Syřanů, o něž se Turecko stará osm let.“

Česko zastavilo vývoz zbraní do Turecka

Turecká invaze

Reklama

Výběr článků

Načítám