Hlavní obsah

Trosečnice z Nového Zélandu přežila na moři díky lízátkům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turistka z Nového Zélandu strávila dva dny v Egejském moři jako trosečnice v malém gumovém nafukovacím člunu. Pětačtyřicetiletá Kushila Steinová se živila jen hrstkou lízátek a pomohly jí také plastové tašky, které použila, aby se alespoň částečně udržela v teple.

Článek

Po 37 hodinách ve člunu ji v neděli po intenzivním pátrání zachránila řecká pobřežní stráž, která ji nalezla přibližně sto kilometrů severně od Kréty, uvedla v úterý stanice BBC na svém webu.

Matka trosečnice Wendy Steinová řekla novozélandským novinářům, že dceři zřejmě zachránila život skutečnost, že jako zkušená námořnice měla povědomí o přežití na moři. Na hlavu si uvázala červenou tašku a snažila se také zrcátkem, sloužícím k odrazu slunečních paprsků, upoutat pozornost.

Původně Kushila Steinová pomáhala jednomu Britovi, uvedenému v médiích jen křestním jménem Mike, přepravit asi desetimetrovou jachtu z jihu Turecka do Atén. Během této plavby se v pátek rozhodla „protáhnout si nohy“, a tak se ve člunu vypravila na ostrov Folegandros. Při zpáteční cestě z ostrova na jachtu ale přišla o jedno veslo a silný vítr ji zavál na širé moře.

Šestá největší loď světa poprvé zdolává vlny

Cestování

To, že se pohřešuje, ohlásil majitel plachetnice řeckým úřadům v sobotu ráno. Do pátrání se zapojilo šest plavidel, vrtulník i podmořský dron.

Steinová mezitím v obavě, že nepřežije, napsala matčino jméno a kontaktní údaje na bok člunu.

Záchranáři nakonec trosečnici našli na půli cesty mezi Folegandrosem a Krétou a přepravili dehydrovanou Novozélanďanku do nemocnice. „Pořád mám jedno lízátko, které mi zbylo pro tebe, mami,“ vzkázala matce podle webu deníku The New Zealand Herald.

Reklama

Výběr článků

Načítám