Hlavní obsah

Pilot polské stíhačky omylem kanónem zasáhl kolegův MiG-29

– Varšava
Právo, Pavol Minárik

Pilot stíhacího letadla MiG-29 polských vzdušných sil během vojenského cvičení v prostoru Nadarzyce ve Velkopolském vojvodství omylem vypálil dávku z kanónu ráže 30milimetrů na druhou stíhačku MiG-29. Střelba porušila konstrukci v dolní části zasaženého stroje, pilotovi se s ním přesto podařilo bezpečně přistát. O mimořádné události z letošního 14. května informoval v úterý portál onet.pl.

Foto: Profimedia.cz

Polský MiG-29

Článek

„Polské ministerstvo obrany potvrdilo, že Státní komise pro vyšetřování leteckých nehod se už případem zabývá, nicméně podrobnosti, za jakých došlo ke střelbě, zatím odmítá uvést,“ uvedl portál.

„Nevzpomínám si, že by kdykoliv v polských vzdušných silách došlo k podobné události. Pravděpodobně jeden z pilotů provedl chybný manévr a ocitl se za druhou stíhačkou, s níž měl letět ve dvojici a na jedné úrovni. V takové situaci však v žádném případě už neměl střílet,“ komentoval událost bývalý inspektor vzdušných sil, generál Tomasz Drewniak.

Dodal, že zřejmě došlo k zásadním chybám ve školení pilotů.

Slovenská stíhačka MiG-29 se zřítila proto, že jí došlo palivo

Evropa

Pilot zasaženého stroje měl velké štěstí, pokud by totiž vypálené střely zasáhly kabinu, utrhlo by mu to hlavu.

Podle informací portálu obě stíhačky patří k 22. letecké základně polských vzdušných sil v Malborku v Pomořanském vojvodství.

Pilot havarované stíhačky MiG-29 po katapultáži stopoval u silnice

Evropa

Konstrukce stroje MiG-29 je po zásahu natolik narušená, že letadlo s vysokou pravděpodobností už nebude možné opravit, zjistili reportéři onet.pl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám