Hlavní obsah

Tragédii na Loveparade rozpoutal pád lidí z únikového schodiště, 19 mrtvých

Novinky, ČTK, Petr Nový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Duisburg
Aktualizováno

Na 19 mrtvých a 342 zraněných se vyšplhala bilance neštěstí, které se stalo v sobotu odpoledne na taneční Loveparade v německém Duisburgu. Podle policie za paniku mohou lidé, kteří spadli z uzavřeného únikového schodiště do davu. Ten ucpal přístupový tunel do areálu, kde se akce konala.

Článek

Policie do nedělního poledne identifikovala 16 mrtvých, mezi nimi jsou i občané z Nizozemska, Austrálie, Itálie a Číny. Česká diplomacie v sobotu neměla informace o případných obětech z Česka.

Němečtí politici požadují důsledné prošetření tragédie. "Obětem bylo mezi 20 a 40 lety," uvedl ředitel policie v Duisburgu Detlef von Schmeling. Podotkl také, že všechny oběti zahynuly na rampě vedoucí do areálu Loveparade. Vyvrátil tak předchozí spekulace o tom, že lidé umírali v tunelu, jímž vedla přístupová cesta na technoparty.

V davu bylo ušlapáno nebo umačkáno 16 lidí, další dva zemřeli po převozu do nemocnice. Zraněných byly stovky, z toho až 40 vážně. Většině účastníků akce bylo podle agentury Reuters mezi 18 a 25 lety.

Ještě v neděli nad ránem policisté hlídali zatarasené místo neštěstí, které po půlnoci opustilo několik pohřebních vozů. Během noci přicházeli k místu první truchlící.

Podle agentury DPA zapálil jeden muž u vjezdu do tunelu svíčku, žena vedle něj se rozplakala. Místní média informovala, že se v porúrském městě dočasně zhroutila mobilní telefonní síť, takže vyděšení rodiče se nemohli dovolat svým dětem, které se technoparty účastnily.

Poté, co davy návštěvníků uvízly v tunelu, pokusili se někteří dostat na prostranství oklikou úzkým a navíc uzavřeným schodištěm. Další vyšplhali na konstrukci, na níž byly umístěny reproduktory. Někteří se však zřítili do davu, čímž vyvolali paniku, uvedl policejní mluvčí.

Mnozí se zřejmě pokusili dostat se do areálu vyšplháním plotu, ale spadli, dodal k tomu pro televizi ARD šéf záchranářů Wolfgang Rabe.

Podobně souběh událostí viděli i svědkové z řad návštěvníků. "V určitou chvíli zástup lidí uvázl, pravděpodobně proto, že vepředu bylo všechno uzavřeno, a my jsme viděli, že první lidé už leželi na zemi," řekl Udo Sandhöfer televizní stanici n-tv. "Další šplhali po stěnách a snažili se nějak dostat na prostranství oklikou, a lidé v davu, kteří postupovali dál, jednoduše šlapali po těch, kteří leželi na zemi," dodal účastník technoparty.

Duisburské úřady se staly terčem kritiky kvůli tomu, že k prostranství zpřístupnily pouze jednu cestu.

Foto: Kirsten Neumann, Reuters

Záchranáři pomáhají jednomu ze zraněných

Staré nákladové nádraží, na němž se akce konala, v sobotu nebylo zcela zaplněno. Organizátoři a město sice uváděli, že technoparty navštívilo 1,4 miliónu lidí, ale policie jejich odhad označila za přehnaný a hovořila o řádově statisících.

Technoparty vznikla v roce 1989 v Berlíně, od roku 2007 se akce ujala města v Porúří s tím, že se v pořadatelství budou střídat. Po Essenu a Dortmundu bylo v roce 2009 na řadě město Bochum, kvůli stavebním úpravám ve městě se však akce nakonec nekonala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám