Hlavní obsah

Tohle pomstíme, zločince známe, hlásí ukrajinští partyzáni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Partyzáni působící na okupovaných územích Ukrajiny tvrdí, že vypátrali konkrétní ruské vojáky zodpovědné za odpálení Kachovské přehrady. A rovnou vzkázali, že vysílají své lidi, aby se pomstili. Přímý rozkaz k odpálení náloží dal zřejmě generálplukovník Oleg Makarevič, oznámila mezitím ukrajinská vojenská správa v Oděské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Vladimir Putin a generálplukovník Oleg Makarevič. Snímek z Chersonské oblasti z dubna 2023.

Článek

„Odplata za Kachovku! Hnutí Ateš zjistilo, kdo vyhodil do vzduchu Kachovskou vodní elektrárnu. Udělal to 1. prapor 205. motostřelecké brigády z města Buďonnovsk ve Stavropolském kraji. Souřadnice vedení brigády a pachatelů tohoto trestného činu jsme již rozeslali našim agentům. Tohle pomstíme!,“ vzkázalo partyzánské hnutí Ateš na svém twitterovém účtu. “

Následně partyzáni zveřejnili i seznam konkrétních jmen. „Všichni zločinci jsou známi!,“ napsali.

Hnutí Ateš oznámilo svůj vznik na podzim loňského roku, tvoří jej Ukrajinci a Krymští Tataři, od té doby se přihlásilo už k několika protiruským útokům na okupovaných územích Ukrajiny.

„Zdá se, že rozkaz vyhodit do povětří Kachovskou vodní elektrárnu dal 205. motostřelecké brigádě osobně velitel uskupení sil Dněpr, generálplukovník Oleg Makarevič. Pokud ano, pak je tato hnida přímo odpovědná za největší katastrofu způsobenou člověkem v Evropě,“ napsal zároveň v úterý mluvčí správy Oděské oblasti Serhij Bratčuk na svém účtu na síti Telegram.

Voda z protržené přehrady zaplavila město Nová KachovkaVideo: AP

Šedesátiletý Makarevič působí v armádě už od roku 1979, dříve se zúčastnil také bojů na Severním Kavkazu či v Sýrii. V uplynulých letech byl mimo jiné prvním zástupcem šéfa Vojenské akademie Generálního štábu Ozbrojených sil Ruské federace.

Rusové se radují, že evakuace osad po zničení přehrady usnadní postup: Jsme citliví na ochranu civilistů

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám