Hlavní obsah

Tisíce žáků musely v Británii zůstat doma, školy jim padají na hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Skandál s havarijním stavem školních budov, kvůli kterému nemohly tisíce žáků zahájit normální výuku, dohání britského premiéra Rishiho Sunaka. Byl to on, kdo ještě z pozice ministra financí drasticky seškrtal výdaje na opravy škol.

Stovky škol v Británii jsou v havarijním stavu, děti se učí z domovaVideo: AP

 
Článek

Se začátkem školního roku ovládla veřejnou debatu ve Spojeném království zkratka RAAC. Tak se označuje vyztužený pórobeton, použitý ve stropních konstrukcích stovek britských škol - materiál, který má být lehký a pevný, reálně ovšem mnoho nevydrží. A kvůli havarijnímu stavu školních budov nemohly tisíce britských školáků v pondělí zahájit školní rok normálním vyučováním. Místo toho se učí na dálku z domova, v lepším případě se kantorům podařilo sehnat náhradní prostor třeba v místní knihovně či kině.

Z britské ministryně školství vypadla hned po interview sprostá slova. Kamera ještě běžela

Koktejl

Stíny skandálu s RAAC míří až do Downing Street 10, sídla britského premiéra. Ukázalo se totiž, že to byl současný předseda vlády, konzervativec Rishi Sunak, kdo relativně nedávno z pozice ministra financí (ve funkci 2020 až 2022) masivně seškrtal investice na opravu školních budov. Z původního plánu na opravy 400 škol ročně zbylo po Sunakově zásahu pouhých padesát. A to přes upozornění ministerstva školství, že životnost RAAC je třicet let a většina dotčených budov pochází z 50. a 60. let 20. století.

„Nechali jste děti v chaosu“

Současný ministr financí Jeremy Hunt sice podle listu The Guardian přispěchal s ujištěním, že stát „rychle poskytne takové prostředky, které umožní dětem bezpečný návrat do škol“, učitele ani školní odbory to však neuspokojilo. Image Konzervativní strany v betonové kauze nepomohla ani vulgární slova ministryně školství Gillian Keeganové poté, co skončilo televizní interview, avšak mikrofony zůstaly zapnuty. „Ostatní seděli na svých pr…ch, místo aby něco dělali,“ byla slyšet Keeganová.

Situace poskytla ostrou munici labouristické opozici, která už před vypuknutím skandálu podle průzkumů volebních preferencí nad konzervativci s obrovským náskokem vedla. Bridget Phillipsonová, stínová ministryně školství, obvinila vládnoucí konzervativce z toho, že zanechali děti v chaosu. „Problém jste ‚vyřešili‘ tím, že jste školy zavřeli - děkujeme pěkně,“ řekla mj. opoziční politička. Podle ní jsou pro třináct let konzervativní vlády charakteristickým symbolem „děti krčící se pod ocelovými podpěrami, aby jim strop nespadl na hlavu“.

Většina Britů se touží vrátit do EU. Bruselu věří víc než své vládě

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám