Hlavní obsah

Tisíce Izraelců se přišly rozloučit s expremiérem Šaronem

Aktualizováno

Izraelci se v neděli přišli rozloučit se zesnulým bývalým premiérem Arielem Šaronem. Rakev s jeho tělem je vystavena před parlamentem a zůstane tam do 17:00 SEČ. Šaron zemřel v sobotu ve věku 85 let poté, co osm let strávil v kómatu. Státní pohřeb s vojenskými poctami se bude konat v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Loučení s Arielem ŠaronemVideo: Reuters

 
Článek

Policie požádala občany, aby se nesnažili přijet k vystavené rakvi auty a aby raději zvolili veřejnou dopravu. K parlamentu jsou vypraveny pravidelné autobusy ze stadionu a z jedné z křižovatek u Jeruzaléma. Lidé podle izraelských sdělovacích prostředků přicházejí navzdory dešti, mnozí u rakve salutovali, další scénu fotografovali mobilními telefony. Jako první položil k rakvi věnec prezident Šimon Peres.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Izraelský prezident Šimon Peres klade věnec k rakvi s ostatky bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona.

Parlament kvůli Šaronovu skonu a smutečním obřadům zrušil svůj program. Vláda na úvod své pravidelné schůze uctila mrtvého minutou ticha. „Byl to především bojovník a velitel, jeden z největších vojáků, jakého Izrael měl v moderní době a ve své historii,” řekl premiér Benjamin Netanjahu, který měl se Šaronem spory kvůli zrušení osad v pásmu Gazy.

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Zástup Izraelců, kteří se přišli naposledy rozloučit s Arielem Šaronem, prochází kolem jeho rakve vystavené v budově izraelského parlamentu.

Expremiér, jenž upadl do kómatu po rozsáhlé mrtvici, bude pohřben v pondělí. V 08:30 SEČ začne v parlamentu smuteční obřad, mezi řečníky budou Netanjahu, Peres a americký viceprezident Joe Biden. Očekává se, že přijedou současní i bývalí státníci z řady zemí. Americkou delegaci povede Biden, za Rusko přijede ministr zahraničí Sergej Lavrov, za Česko premiér Jiří Rusnok. Německo bude reprezentovat ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier a Británii bývalý premiér Tony Blair.

Konvoj se zastaví u pevnosti

Foto: Ronen Zvulun, Reuters

Členové Knessetské gardy nesou rakev s ostatky bývalého premiéra zahalenou v izraelské vlajce do budovy izraelského parlamentu.

Po smutečním ceremoniálu se konvoj s rakví vydá na Šaronovu ovčí farmu na jihozápadě Izraele, kde bude expremiér pohřben. Rakev na místo dopraví osm generálů izraelské armády, mezi nimi zástupce náčelníka generálního štábu armády Gadi Ejzenkot a velitelé námořnictva a letectva.

Foto: Amir Cohen, Reuters

Dělníci připravují hrob pro bývalého izraelského premiéra Ariela Šarona v těsném sousedství hrobu jeho manželky Lily.

V plánu je zastávka na pahorku Latrun, kde je vojenská pevnost a kde se odehraje vojenský ceremoniál. Tento strategický kopec nad vjezdem do Jeruzaléma leží asi 25 kilometrů západně od města. Šaron se v roce 1948 zúčastnil bitvy o toto strategické místo, kde je nyní památník padlým vojákům a muzeum.

„Bitva o Latrun mne zasáhla v mnohém,” řekl kdysi Šaron. Jeho skupina za sebou musela nechat mnoho raněných, které pak arabští nepřátelé zabíjeli. Šaron později řekl, že tehdy chybělo velení, které by bylo schopné vidět situaci šířeji a rozhodovat i ve prospěch raněných. Sám byl mezi nimi, ale dostal se do nemocnice.

Kolem 13:00 SEČ by mělo být tělo uloženo do hrobu. Šaron si přál být pohřben vedle své druhé ženy Lily, která má hrob na Sasankovém vrchu nad rančem Šikmim (platanovým). Šaron ho koupil díky půjčce v roce 1972 a bývalo to jeho oblíbené útočiště. Roku 2010 tam byl za silné policejní asistence převezen už jako nemocný. Rodina si najala zdravotníky, kteří ho měli udržovat ve stabilním stavu v domácích podmínkách. Parlament tehdy odhlasoval, že země ročně vydá na Šaronovo ošetřování 1,6 miliónu šekelů (kolem devíti miliónů korun). Nakonec byl ale Šaron znovu převezen do nemocnice, kde zemřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám